Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za Černobil tvrdi

'Japanski reaktori mogli bi postati radioaktivni vulkani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rudy Mancke, američki naturalist i stručnjak za Černobil strahuje od vijesti iz Japana, prema kojima je situacija s reaktorima sve ozbiljnija.

'Situacija s nuklearnim elektranama u Japanu mogla bi se pokazati kao katastrofa povijesnih razmjera ukoliko se izvještaji o kvarovima na hlađenju reaktora pokažu istinitima', tvrdi Rudy Mancke, američki naturalist i stručnjak za Černobil.

Pročitajte i ovo Černobil - 1 37 godina od eksplozije Mitovi i istina o katastrofi u Černobilu: Mutanti, radioaktivna hrana i milijuni koji umiru od raka... Slika nije dostupna rat u ukrajini Čelnik agencije za atomsku energiju o okupaciji Černobila: "Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna"

'Ako se pregrijavaju i ako to izlazi na otvoreni zrak, ti će reaktori postati radioaktivni vulkani', rekao je 65-godišnji Mancke za The State. Mancke je više od dvadeset godina proučavao životinjski i biljni svijet oko Černobila i postao pravi stručnjak po tom pitanju.

>> Nova ekplozija u nuklearki Fukushima, jedan reaktor se tali

>> Vjetar će otpuhati radijaciju prema moru

Pravo stanje situacije i šteta nanesena reaktorima nuklearke Fukushima nakon eksplozija još uvijek nisu poznati. Prvi izvještaji međutim govore kako japanski reaktori imaju daleko veće mjere sigurnosti, od onih koje su bile u Černobilu. Mancke ističe glavnu razliku između događaja u Černobilu i Japanu. Naime, u Černobilu je uzrok bila serija ljudskih pogrešaka koje su se mogle izbjeći, a uzrok problema u Japanu je prirodna katastrofa.

Priznanje da problem postoji

Za razliku od Černobila, gdje sovjetska vlada isprva nije htjela priznati da je postojao problem te upozoriti stanovništvo na vrijeme, japanske vlasti barem priznaju da problem postoji, zaključio je Mancke. Radioaktivno zagađenje u Japanu ovisit će o vrsti radioaktivnih čestica koje se oslobađaju, kao i o mjestu gdje će pasti - na tlo ili u more, dodao je.

'Ovisi što će izaći van, cezij ili stroncij, radioaktivni jod ili plutonij, koji je najgori i zadržava se i do 25 godina u tlu. Ako ste izloženi tome, mrtvi ste', istaknuo je Mancke. Pravi pokazatelj bit će eventualni nagli porast oboljelih od leukemije ili raznoraznih oblika tumora ili raka. Za njega je pomalo nevjerojatno i znakovito da se japanska nuklearna kriza odvija mjesec dana nakon 25 obljetnice katastrofe u Černobilu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene