Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedica napetosti u regiji

Japan šalje svoj najveći ratni brod u akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Japan je poslao svoj najveći ratni brod u prvu operaciju otkad je prošao kontroverzni zakon koji proširuje ulogu vojske.

Takva odluka je posljedica napetosti u regiji, odnosno prijetnji Sjeverne Koreje da će potopiti Carl Vinson i američku podmornicu. Uz to, Kim Jong-un je u nedjelju provodio neuspješne raketne testove, unatoč ponovljenim upozorenjima SAD-a i drugih da zaustave nuklearnu i raketnu aktivnost.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Pojačana suradnja Tri moćne države ozbiljno zaprijetile Sjevernoj Koreji: "Odgovor će biti neviđeno snažan..."

Izumo je ponos japanske mornarice i njihov najveći brod. Dug je 249 metara i može nositi do devet helikoptera, prenosi BBC.

Nakon Drugog svjetskog rata japanski ustav zabranjuje vojsci upotrebljavanje sile za rješavanje sukoba, osim u slučajevima samoobrane. Ustav se izmijenio 2015. godine kada je Japanu dozvoljeno da dođe u pomoć saveznicima. Izumo je prvi takav ratni brod.

Vlada Shinzea Abea, koja je donijela ovu odluku, suočila se s kritikama da bi novi zakoni mogli dovesti zemlju u nepotrebne ratove, što je Abe odbacio.

Kada je dopušteno vojno djelovanje?

Japan može zaštititi oružje i opremu oružanih snaga svojih saveznika koji brane Japan.

On može pružiti logističku potporu saveznicima koji su uključeni u situacije s "važnim utjecajem" na sigurnost Japana.

Japan može napasti sjeverno-korejsku raketu usmjerenu prema SAD-u.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene