Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici evakuirani

Radijacija u vodi reaktora 10 milijuna puta veća od uobičajene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radnici koji su radili u zgradi reaktora 2 nuklearne elektrane u Fukushimi evakuirani su ujutro iz zgrade reaktora nakon što je registrirano snažno povećanje radioaktivnosti, objavio je operater nuklearke.

Tvrtka Tokyo Elektric Power Co navela je da je radijacija 10 milijuna puta veća od uobičajene u vodi koja se akumulirala u zgradi u kojoj je smješten reaktor 2 te nuklearke. Dužnosnik TEPCO-a kazao je da su radnici napustili postrojenje kako bi izbjegli izlaganje radijaciji.

Pročitajte i ovo Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi Ilustracija Istraga u tijeku Izvanredno stanje u ruskom gradu, otkrivena radijacija



Istodobno je razina radioaktivnog joda u moru ispred havarirane nuklearke Fukushima Daiichi porasla te je 1850 puta veća od uobičajene razine, dok je u subotu bila 1250 puta veća, objavila je Japanska agencija za nuklearnu sigurnost.

Po riječima glasnogovornika agencije Hidehiko Nishiyame vjerojatno je curenje iz nuklearnih postrojenja uzrokovalo visok stupanj radijacije u vodi koja se akumulirala u zgradama u kojima su generatori.

>> 40. godišnjica NE Fukushime 1 obilježena radioaktivnim curenjem

Radioaktivna voda unutar elektrane ometa radnike u obnavljanju sustava hlađenja.

Japan još daleko od kraja nuklearne krize

Japanci su još daleko od prevladavanja posljedica nuklearne nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushimi, izjavio je u telefonskom intervjuu za New York Times direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Yukiya Amano.

Amano je rekao da japanske vlasti još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći jesu li središta reaktora i bazeni za skladištenje potrošenoga nuklearnog goriva pod dovoljnom količinom vode potrebnom za rad rashladnih sustava.

I dva tjedna nakon razorna potresa i tsunamija koji je teško oštetio NE Fukushimu, japanski inženjeri i dalje pokušavaju rashladiti reaktore i spriječiti veliki nuklearni incident. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene