Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znatno oštećena

40. godišnjica NE Fukushime 1 obilježena radioaktivnim curenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi reaktor nuklearne elektrane Fukushime Daiichi na sjeveroistoku Japana, koja je 11. ožujka nakon katastrofalnog potresa i tsunamija znatno oštećena, slavi četrdesetu godišnjicu postojanja u tragičnim okolnostima - curenjem radioaktivnosti koja zabrinjava stručnjake za nuklearnu energiju.

'Iznimno mi je žao što ovu godišnjicu obilježavamo u ovako teškim okolnostima', rekao je zamjenik predsjednika tvrtke Tokyo Electric Power (Tepco), Sakae Muto na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu Magnituda 7,6 VIDEO Društvenim mrežama šire se snimke razornog potresa u Japanu: Pogledajte trenutke koji lede krv u žilama Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Nuklearnu elektranu Fukushimu Daiichi 1, podignutu uz Pacifik u prefekturi Fukushima, poplavio je 14 metara visok val, uzrokovan katastrofalnim potresom magnitude 9 po Richteru.

>> Radijacija u moru pored Fukushime 1.250 puta veća od normalne

Prvi o šest reaktora u NE Fukushimi pušten je u pogon 26. ožujka 1971. i danas je treći najstariji u Japanu.

Japan ima 55 nuklearnih reaktora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene