Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša zanijekao tvrdnje o primanju mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša danas je odlučno zanijekao tvrdnje da je od finske tvrtke 'Patrije' primio mito da bi ona dobila posao dobave oklopnih transportera za Slovensku vojsku, vrijedan 280 milijuna eura.

'To je čista laž i konstrukcija, a nije slučajno da se to pojavilo u predizbornom razdoblju', rekao je Janša na konferenciji za novinare, odgovarajući na novinarske upite o emisiji finske televizije 'Istina o Patriji' u kojoj se tvrdi da je Patria dala 21 milijun eura za nezakonite provizije kako bi dobila posao i da je 'podmitila' dužnosnike Ministarstva obrane. Također se tvrdi da je među onima koji su primili novac i sam Janša koji se navodno u dokumentima, koji nisu otkriveni kako bi se zaštitio novinarski izvor, navodi kao 'osoba J'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša predložio postupak protiv finskog novinara zbog klevete o korupciji Slika nije dostupna Pahor najavio kontinuitet politike prema Hrvatskoj

Janša je rekao da je od finske televizije YLE, koja je objavila spomenutu emisiju, službeno zatražio ispriku ili predočenje najavljenih dokaza te da će o odgovoru ovisiti i njegovi daljnji potezi kao premijera.

'Sloveniju je emisija stavila u čudno svjetlo i to nije nevina stvar', rekao je Janša i dodao kako očekuje da će Ministarstvo obrane upotrijebiti protukorupcijsku klauzulu i poništiti ugovor s Patrijom ne samo ako se dokaže da je netko primio mito nego i ako se dokaže da je mito bilo ponuđeno.

Oštro zanijekavši bilo kakvu mogućnost da je upleten u navodni korupcijski skandal, Janša je rekao da ni on osobno ni bliski članovi njegove obitelji u inozemstvu nemaju bankovne račune, imovinu ili poduzeća na koja bi se mogle doznačiti nezakonite provizije. Dodaje kako je uvjeren da 'prljavom kampanjom' neke oporbene stranke uoči izbora žele utjecati na izborni rezultat jer nemaju 'ni program ni ljude' za slovenski razvoj te se u predizbornoj kampanji služe 'dobro koordiniranim manipulacijama'.

Aludirajući na stranku Socijalnih demokrata svoga glavnog konkurenta Boruta Pahora, Janša je rekao da su podmetanja o korupcijskoj 'aferi Patria' u Finsku prenesene iz Slovenije i da ga to podsjeća na lanjske afere koje su potjecale iz iste stranke. Tada je najprije bivši premijer Anton Rop izjavio da se Janša 2004. 'dogovarao o izgredima u Piranskom zaljevu' s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a onda su novinari pokrenuli kampanju peticijom o navodnoj medijskoj cenzuri u Sloveniji iza koje je, po Janšinu uvjerenju, također stajala oporba.

Janša je rekao da nema nikakva razloga zbog kojega bi trebao zatražiti ostavku ministra obrane Karla Erjavca te da je, unatoč suprotnim tvrdnjama medija sklonih oporbi, spreman sastati se s finskim istražiteljima koji se bave navodnim nezakonitostima u isplati Patrijinih provizija.

Po Janšinim bi riječima bila šteta ako se emisija finske televizije, u kojoj su 'sugovornici iz Slovenije' s finskim novinarima gradili tezu o korupciji u nabavi oklopnih vozila, ne bi emitirala i u Sloveniji kako bi birači stvorili o tome vlastito mišljenje i kako ne bi nasjeli na manipulaciju.

Bude li potrebno da javnost uvjeri u 'potpunu besmislenost' priče finske televizije, Janša je izrazio spremnost da o cijelom slučaju govori i na izvanrednom zasjedanju parlamenta, što je oporba već predložila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene