Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša traži jedinstvo stranaka u odnosu na Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u utorak da od svih političkih stranaka očekuje jedinstven nastup kad se radi o rješavanju otvorenih pitanja s Hrvatskom te se izjasnio protiv radikalizacije odnosa sa susjednom državom što od njega zahtijevaju neke oporbene stranke.

"Želim jedinstven nastup stranaka prema Hrvatskoj, a na sastanku s čelnicima političkih stranaka koji sam sazvao za četvrtak vidjet ćemo koliko će se oni držati tog obećanja u razdoblju koji su neki već nazvali predizbornim", rekao je Janša, odgovarajući na nekoliko zastupničkih pitanja o odnosima s Hrvatskom. Naime, predstavnici nacionalističkih i populističkih frakcija poput Zmage Jelinčiča i Saše Pečea pozivali su ga da "sad kad je prilika" i kad Slovenija predsjeda Europskom unijom "Hrvate uhvati za vrat" i osigura da "sporna granična područja" uz rijeke Muru i Dragonju preuzme slovenska policija.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

Najavljujući da će njegova vlada ustrajati na "diplomatskim mjerama" i "europskim standardima" i u vrijeme predstojeće kampanje za parlamentarne izbore, Janša je odbio njihove sugestije da bi Slovenija "zbog agresivne hrvatske politike" i "prisvajanja slovenskog teritorija" morala "privremeno opozvati svog veleposlanika" i prestati sa "štetnom dogovornom politikom" koju navodno vodi s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Moja vlada želi rješavati probleme, a ne ih zamrzavati ili pridonijeti stvaranju situacije u kojoj bi mi bili odgovorni za jednostrane poteze koje radi druga strana", rekao je Janša.

Na tvrdnje Jelinčiča i Pečea da njegova vlada nije ispunila predizborna obećanja da će riješiti granična pitanja s Hrvatskom u slovensku korist, Janša je rekao da se stanje na granici nije promijenilo u odnosu na vrijeme kad su državu vodile druge vlade.

"Interese Slovenije i u buduće ćemo štititi svim legitimnim sredstvima u koje spadaju promišljene i razmjerne reakcije i odgovori na jednostrane poteze. Samo takvi postupci dugoročno mogu dati rezultat", rekao je Janša braneći se od optužaba da vodi "premekanu" politiku prema Hrvatskoj.

Janša je naglasio da je u vrijeme od kada on vodi vladu Slovenija "odgovorila na svaki jednostrani potez", te da je takva ustrajna politika dugoročno isplativa dokazuje to što je Hrvatska bila prisiljena zamrznuti primjenu ZERP-a na članice Europske unije.

"To je osigurano u europskom kontekstu i pokazalo se da europska načela djeluju unatoč nekim poteškoćama", rekao je Janša. Dodao je da je zamrzavanjem ZERP-a stanje u tom pogledu vraćeno na ono prije 1. siječnja ove godine i da je uklonjena opasnost da bi ZERP prejudicirao rješenje graničnog pitanja Slovenije i Hrvatske.

Dokazujući članovima parlamenta kako je Janšina Vlada u pogledu odnosa s Hrvatskom energičnija od prijašnjih, ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel pročitao je u parlamentu tekst prosvjedne note hrvatskoj strani koju je sastavio 2001. godine u vezi sa spornim graničnim pitanjima, ali ju je tadašnji premijer Janez Drnovšek odbio poslati jer je upravo bio počeo pregovore o tzv. sporazumu Drnovšek-Račan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene