Obavijesti Video Pretražite Navigacija
janša opet tvitnuo

Trumpa prvi proglasio pobjednikom, sad bi ipak pričekao pečat: "Zanimljivo, čestitke sa svih strana. Eto to je vladavina prava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Janez Janša, slovenski premijer, ovaj put ne želi čestitati pobjedniku predsjedničkih izbora u SAD-u dok sve ne bude službeno. Prije tri dana nije tražio službenu potvrdu kad je pobjednikom hladno proglasio Donalda Trumpa.

Janez Janša, slovenski premijer, bio je prvi europski čelnik koji je još u izbornoj noći, odnosno u srijedu ujutro po našem, vremenu, požurio proglasiti Donalda Trumpa pobjednikom američkih izbora. Danas, tri dana kasnije, kada je postalo jasno da je Joe Biden novi predsjednik SAD-a, Janša opet tvita. Ali ovaj put, za razliku od većine europskih i svjetskih čelnika, ne čestita. 

"Zanimljivo. Žalbe su uložene u svim su državama SAD-a s tijesnim ishodom. Sudovi još nisu ni počeli odlučivati. Unatoč tome, mainstream mediji (a ne neko službeno tijelo) proglasili su pobjednika. Čestitke sa svih strana. Vladavina prava i to", tvitnuo je slovenski premijer zaključivši svoje misli smajlijem. 

 

 

Tri dana ranije nisu mu trebali srednjestrujaški mediji, još manje službeni rezultati, a ponajmanje neko službeno tijelo. Janša je tada, svega nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u SAD-u, savršeno jasno znao ime pobjednika.

''Već je jasno da su Amerikanci Donalda Trumpa izabrali za još jedan četverogodišnji mandat. Što bude više odugovlačenja i negacije činjenica od središnjih medija, to će veći biti trijumf za predsjednika Trumpa", napisao je u srijedu jutro Janša.

Slovenski premijer Trumpa je otvoreno podržavao i tijekom kampanje za američkog predsjednika, na što su se osim njega odvažili tek mađarski premijer Viktor Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tako je u jednom tvitu nedavno napisao da bi izbor Bidena bio loš za svijet jer je Biden "slab" kandidat u vrijeme kad svijet više nego ikad, kako je napisao, treba "jako" američko vodstvo koje predstavlja upravo Trump.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte fotografije Eksplozija veselja na američkim ulicama nakon objave Bidenove pobjede: "Noćna mora je gotova!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva žena potpredsjednica "Uspjeli smo, Joe!" Pogledajte kako je izgledao prvi telefonski razgovor Bidena i Harris nakon pobjede

Za razliku od Janše, Bidenu je na pobjedi čestitao slovenski predsjednik Borut Pahor. 

Janšine tvitanje ranije ovog tjedna kritizirali su lideri opozicije, među kojima su i bivši premijeri Marjan Šarec i Alenka Bratušek. U zajedničkoj izjavi ustvrdili su da je Janša izgubio svaki kredibilitet i u međunarodnoj politici.

"Takav je čovjek neprimjeren za funkciju predsjednika vlade, a još manje za vođenje Vijeća EU, kad u drugom polugodištu 2021 Slovenija preuzme predsjedavanje EU-om", naveli su u zajedničkoj izjavi za javnost. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene