Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Patria

Janez Janša zanijekao primitak 900.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša oštro je zanijekao da je njegova stranka početkom 2007. godine dobila 900.000 eura od finske tvrtke Patria, a što stoji u optužnici protiv austrijskog poslovnog čovjeka Hansa Wolfganga Riedla, bivšeg lokalnog zastupnika Patrije.

'Sve što se u toj austrijskoj optužnici navodi o meni i stranci čista je laž, a za tvrdnje nisu izneseni nikakvi dokazi', rekao je Janša u ponedjeljak za informativni portal Slovenske televizije.
Austrijsko državno odvjetništvo je sredinom prošlog mjeseca podignulo optužnicu protiv pet osoba koje se terete za pranje novca, industrijsku špijunažu i podmićivanje u aferi Patria.

U njoj se glavnooptuženi Riedel te austrijsko-slovenski poslovni čovjek Walter Wolf, među ostalim prikazuju kao posrednici finskog proizvođača oružja u nezakonitim transakcijama kako bi Patria dobila posao isporuke 278 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura.

U optužnici se, među ostalim, navodi da se Riedl 15. siječnja 2007. godine u Sloveniji sastao s Jožom Zagoženom, članom Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) i "desnom rukom" tadašnjeg premijera kako bi mu izručio 900.000 eura. Prije toga Janši je Patria putem Zagožena navodno ponudila dogovor o tome koja će slovenska tvrtka djelovati kao legalni posrednik u cijelom poslu i koliko će provizije dobiti Janšina stranka stranka.

Janša je u razgovoru za portal Slovenske televizije rekao da su podaci izmišljeni i ustvrdio da je to očito iz teksta austrijske optužnice u kojoj stoji da je Zagožen 'tajnik stranke, parlamentarni zastupnik i Janšina desna ruka', što on tada nije bio.

To su netočni, izmišljeni i slabo prepisani podaci, rekao je Janša.Slovenski mediji navode da bi suđenje Riedlu i ostaloj četvorici austrijskih državljana u aferi Patria moglo početi krajem idućeg mjeseca pred zemaljskim sudom u Beču. Austrijski tužitelji Janšu kane pozvati kao svjedoka.

U vezi s istom aferom i sumnjama o isplati nezakonitih provizija Patrije lani je u Sloveniji podnijet optužni prijedlog protiv Janše i još 4 osobe. Još se ne zna kada će proces početi, tim više što je tužiteljica Branka Zobec koja je sastavila optužni prijedlog neočekivano prije dva tjedna podnijela neopozivu ostavku i prešla u odvjetnike. (HIna)

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokušao se izvući Sučevim rođacima nosio darove kao mito, pokušao utjecati i na svjedoka: USKOK podigao optužnicu Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene