Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

Izvješće: Ateisti u svijetu trpe progon i diskriminaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ateisti i drugi skeptici trpe progon i diskriminaciju u mnogim dijelovima svijeta, a najmanje u sedam država prijeti im smrtna kazna objave li javno svoja uvjerenja, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava.

Studija koju je pripremila Međunarodna humanistička i etička unija (IHEU), pokazuje da državne ustanove i pripadnici službene religije u nekim islamskim zemljama primjenjuju oštre, a ponekad i brutalne metode prema "nevjernicima". Međutim, izvješće IHEU-a u kojem je više od 120 humanista, ateista i sekularnih organizacija iz preko 40 zemalja, otkriva da i neke europske zemlje te Sjedinjene Države favoriziraju vjernike, a isključuju ateiste i humaniste.

Izvješće naslovljeno "Sloboda mišljenja 2012", pokazuje kako postoje Zakoni koji ateistima odriču pravo na postojanje, ograničuju im slobodu vjerovanja i izražavanja, uskraćuju pravo na državljanstvo i ograničuju pravo na sklapanje braka. Postoje i zakoni koji ateistima "otežavaju pristup javnom obrazovanju, brane im obnašanje javnih i državnih dužnosti, kažnjavaju kritiziranje vjere i progone ih, jer su odbacili vjeru svojih roditelja".

Heiner Bielefeldt, posebni izvjestitelj UN-a za slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja, pozdravio je izvješće i rekao da su ateisti zaštićeni globalnim sporazumima o ljudskim pravima, ali svijest o tome nije razvijena.

Studija provedena u 60 država pokazuje da osoba koja se izjašnjava kao ateist ili se odrekla službene vjeroispovijesti može biti kažnjena smrću u Afganistanu, Iranu, na Maldivima, Pakistanu, Mauritaniji, Saudijskoj Arabiji i Sudanu. Ne navode se noviji slučajevi izvršenja smrtne kazne zbog ateizma no on je uključen u druge optužbe.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas Sergej Lavrov Pozvao na oslobađanje svih talaca "To je izravna prijetnja međunarodnom miru": Lavrov oštro osudio napade Britanije i SAD-a

>> 'Nisam vjernik': Koliko je puta Milanović spomenuo Bibliju i Boga?

Neke islamske države kao što su Bangladeš, Egipat, Indonezija, Kuvajt i Jordan potpuno i strogo brane iznošenje ateističkih ili humanističkih stajališta o religiji prema zakonu koji brani "svetogrđe".

U nekima od tih država, primjerice u Maleziji, državljani se moraju registrirati kao pripadnici islama ili neke manje vjeroispovijesti, no njihov je broj ograničen i obično uključuje samo kršćanstvo i judaizam. Zato ateisti i humanisti moraju lagati žele li službene dokumente potrebne za studij, put u inozemstvo ili samo vozačku dozvolu.

Europske i države subsaharske Afrike, Latinske te Sjeverne Amerike izjašnjavaju se kao sekularne države, no favoriziraju kršćanske crkve u pristupu obrazovanju i drugim javnim službama, piše IHEU. U Grčkoj i Rusiji država gorljivo štiti pravoslavnu crkvu od kritika, a crkvi daje uvaženo mjesto na državnim blagdanima i svečanostima. U Velikoj Britaniji biskupi Anglikanske crkve automatski dobijaju mjesta u gornjem domu.

U Sjedinjenim Državama sloboda vjeroispovijesti je zaštićena, no prevladava takvo društveno i političko ozračje da se "ateisti i nevjernici smatraju manjim Amerikancima, ili neamerikancima". U najmanje sedam američkih država ustavne odredbe brane ateistima obnašanje javne dužnosti, a u jednoj državi - Arkansasu, na snazi je zakon koji brani ateistima da svjedoče na sudu, navodi izvješće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene