Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti dodatna eskalacija

Izraelsko-palestinski sukob ne jenjava, poginulo devetero djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelsko-palestinski oružani obračun u pojasu Gaze nastavlja se i nema naznaka njegova smirivanja. Nedjelja je bila dosad najkrvaviji dan, tijekom kojega je poginulo i devetero djece.

Oružani obračun Izraela s palestinskim militantima u Gazi ušao je u svoj šesti dan i nema naznaka kada bi mogao prestati. Dapače, sinoć je izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da je, nakon što je već odobrio mobilizaciju 75.000 vojnih rezervista, spreman dodatno proširiti akciju.

Pročitajte i ovo Automobil u kojem su ubijeni sinovi vođe Hamasa - 3 Ubijena i četiri unuka Izrael tvrdi: Amir, Mohamad i Hazem ubijeni su jer su bili borci, a ne zato što su sinovi vođe Hamasa Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

>> Ovo Izraelce štiti od palestinskih raketa!

Nedjelja je bila najkrvaviji dan dosad. Poginulo je najmanje 18 ljudi, uključujući i devetero djece, čime se broj žrtava popeo na 89, od čega je 86 s palestinske strane. Na meti izraelskih projektila od početka sukoba bilo je više od 1.350 lokacija.

Palestinci na napade neprestano odgovaraju, no rijetko koji njihov projektil stigne do svog cilja, s obzirom da ih izraelski sustav za obranu od projektila, tzv. Iron Dome, uglavnom uspješno presreće i uništava.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je na trenutačni prekid vatre najavljujući svoj put u Kairo gdje bi se trebao priključiti razgovorima o mogućem primirju. Ondje su gotovo od početka sukoba predstavnici Izraela i Hamasa, a svako malo pristigne i neka nova delegacija s ambicijom da posreduje među njima, no dosad nitko nije imao značajnijeg uspjeha.

Hamas je kontrolu u pojasu Gaze preuzeo na izborima 2007. godine, nakon čega je Izrael, koji zajedno s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama tu palestinsku frakciju smatra terorističkom organizacijom, učvrstio blokadu tog područja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene