Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korak ispred Hamasa

Izraelski raketni štit se pokazao neprobojnim, doznajte zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski raketni štit "Iron Dome" (željezna kupola) pokazao se nevjerojatno učinkovitim u obaranju raketa koje na Izrael ispaljuje Hamas.

U posljednjem raketnom napadu na Izrael, Hamas je indirektno uspio ubiti jednu staricu, koja je tražeći zaklon u skloništi doživjela srčani udar.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze HOROR RATA Izraelac na Hamasovim fotografijama prepoznao članove obitelji: "To je pakao" Bijeg s festivala Supernova Užas u Izraelu Objavljena jeziva svjedočanstva Hamasova pokolja na glazbenom festivalu: "Prošli smo sate horora. To je bio masakr"

S druge strane, izraelski protunapad bio je sto puta ubojitiji, jer je u njemu poginulo preko stotinu Palestinaca, dok ih je 500 ranjeno.

Hamas upozorio Izraelce: Raketirat ćemo Ben Gurion!

Omjer je to žrtava između te dvije sukobljene strane, koju Izrael sad može zahvaliti isključivo svojem raketnom štitu. No tko njime upravlja i zašto je tako učinkovit? Odgovor je potražio novinar Businessweeka.

Potpukonvnik Assaf Librati, koji je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, pojasnio je da čitav sustav može biti automatiziran, no da je izraelska vojska odlučila iza sustava za aktiviranje štita postaviti čovjeka. U njihovom slučaju, to su niže rangirani časnici u dobi između 19 i 23 godine.

Oni su ovlašteni aktivirati štit i ispaliti onoliko raketa, koliko smatraju da je potrebno da se osigura sigurnost građana Izraela. Isto tako, mogu preuzeti kontrolu nad sustavom, ako smatraju da cilja običan zrakoplov misleći da se radi o projektilu.

"Oni često moraju donositi vrlo teške odluke", rekao je Librati. Zbog svega navedenog, u Izraelu se ne može steći dojam da je u tijeku raketni napad. Jedini znak za to su sirene, no raketni štit sprječava vrlo efikasno sve pokušaje Hamasa da raketiraju izraelski teritorij.

"Iron Dome" prvi put je upotrijebljen 2011. godine i otad se pokazao nezamjenjivim, čak štoviše, visoko je podigao ljestvicu očekivanja kod Izraelaca, a Hamas konstantno traži slabu točku tog sustava. Izrael zasad uspjeva ostati korak ispred njih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene