Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Olmert osumnjičen za korupciju, oporba traži njegovu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Ehud Olmert osumnjičen je za "korupciju", potvrdilo je izraelsko ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

Ako se zbog te sumnje protiv njega podigne optužnica, Olmert će morati dati ostavku, ocjenjuju svi politički komentatori u Izraelu. Priopćenjem ministarstva pravosuđa i policije prekinuta je šutnja o toj stvari koju su javnosti otkrila glasila.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Nova smjena Zelenski smijenio šefa odjela tajne službe: Otkriveno što je učinila njegova supruga Slika nije dostupna Olmertu prijeti istraga zbog korupcije

Prema tom priopćenju, Olmert je od američkog biznismena Morrisa Talanskyja kroz dulje vrijeme, dok je bio "gradonačelnik Jeruzalema i ministar gospodarstva i trgovine", dobivao "poprilične" i "nezakonite svote".

Olmert je pod policijskom istragom i zbog sumnje da je stekao protupravnu korist pri kupnji nekretnine, kao i zbog nezakonitih političkih imenovanja dok je bio ministar gospodarstva i trgovine.

Izraelski premijer koji je dosad odbijao optužbe, rekao je u četvrtak da će dati ostavku ako se protiv njega podigne optužnica. 

"Ako pravosuđe odluči da protiv mene podigne optužnicu, otići ću s dužnosti", rekao je Olmert u izjavi koju je dao u svojoj rezidenciji u Jeruzalemu.

Oporba traži Olmertovu ostavku, on odbija 

Izraelski premijer Ehud Olmert obećao je odstupiti dokaže li se da je primao mito od američkog poslovnog čovjeka, no oporba traži njegovu trenutačnu ostavku, dok Palestinci strahuju da bi novim napadima Izrael moga pokušati odvratiti pozornost od afere.

Reuters prenosi da izraelski tisak vrvi naslovima koji premijera optužuju za pranje novca i korupciju no podsjeća da je Olmert, večer ranije u televizijskoj izjavi ustvrdio da nije nikada primio mito, već donacije za kampanju koje mu je darivao poslovni čovjek Morris Talansky.

"Premijer se ne bavi državnim pitanjima i vođenjem zemlje i nije zaslužio voditi zemlju", rekao je zastupnik Gideon Saar iz oporbene stranke Likud.

Slični pozivi stigli su i od članova vladajuće koalicije, prenose agencije.

Shelly Yacimovich iz stranke laburista, koja s Olmertovom strankom Kadimom čini vladajuću koaliciji, rekla je da laburisti "ne mogu ostati u koaliciji koju vodi premijer optužen za tako veliku korupciju".

Ako bi laburisti napustili koaliciju, što je još daleka mogućnost, moglo bi doći do pada vlade, piše američka agencija Associated press.

Palestinska vlast izrazila je zabrinutost da bi Izrael mogao pokrenuti operacije na palestinskim područjima kako bi odvratio pozornost javnosti s političke krize oko korupcije.

"To je unutarnje izraelsko pitanje u koje se ne miješamo, ali strahujemo da se kriza ne izrodi u eskalaciju vojnih operacija protiv Palestinaca ili pojačanu kolonizaciju", rekao je palestinki pregovarač.

Saeb Erekat je dodao kako Palestinci "strahuju da bi se ta kriza mogla odraziti na razgovore, koji se vode uz posredovanje Egipta, o okončanju nasilja u pojasu Gaze".

"Dođe li do prijevremenih izbora u Izraelu, mirovni proces bi opet bio stavljen na čekanje", rekao je Erekat, prenosi agencija France presse.

Izrael i Palestinci obnovili su mirovne pregovore u studenome uz posredovanje Sjedinjenih Država kako bi postigli mirovni sporazum krajem 2008., ali razgovori još nisu doveli do pomaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene