Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četveročlano povjerenstvo

Izraelski i turski diplomati u istrazi napada na brodovlje za Gazu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po jedan izraelski i turski diplomat imenovani su povjerenstvo koje bi trebalo istražiti pojedinosti izraelskog napada u svibnju na brodovlje što je prevozilo pomoć u pojas Gaze.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon uvrstio je turskog diplomata Ozdema Sanberka i Izraelca Josepha Ciechanovera u četveročlano istražno povjerenstvo što je osnovano nekoliko dana ranije.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu Olaf Scholz Duboko zabrinuti Nižu se osude iranskog napada na Izrael: "Ovo je novi korak u destabilizaciji regije"

Incident što se dogodio u svibnju ozbiljno je ugrozio diplomatske veze između Turske i Izraela, dvije savezničke države u problematičnoj regiji Bliskog istoka.

>> Vratio se humanitarni brod kojeg je napala izraelska vojska

U napadu što su ga izvele izraelske snage na brodovlje s pomoći namijenjenoj Gazi poginulo je devet osoba, od kojih su osam bili Turci i jedan Amerikanac turskog podrijetla.

Izraelski komandosi ubili su tih devetoro aktivista na putničkom brodu Mavi Marmara, koji je vozio humanitarnu pomoć u pojas Gaze unatoč tome što Izrael priječi dopremu pomoći u to područje.

Na čelu povjerenstva Ujedinjenih naroda koje bi trebalo istražiti okolnosti incidenta nalaze se bivši predsjednik vlade Novog Zelanda Geoffrey Palmer i dosadašnji kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe.

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava imenovalo je tročlano povjerenstvo koje će utvrditi je li u incidentu prekršeno međunarodno pravo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene