Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi ne prestaju

Izraelci ubili osam Palestinaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski ministar obrane objavio je da je osam islamista ubijeno u nedjelju u pokušaju prelaska izraelske granice s Egiptom na Sinaju.

Egipatske vlasti najavile su da će osvetiti 16 graničara ubijenih u napadu na Sinaju koji pripisuju 'teroristima', prenose agencije Reuters i AFP.

Izraelski ministar Barak je pred parlamentarnim povjerenstvom također rekao da su napadači ubili između 13 i 15 egipatskih graničara.

Dodao je da je Izrael u kontaktu s egipatskim vlastima 'kako bi vidjeli treba li im kakva pomoć'. Egipatska vosjka priopćila je u ponedjeljak da će 'svaka osoba koja je povezana s teroristima koji su zadnjih mjeseci napadali egipatske sigurnosne snage na Sinaju to skupo platiti, javlja AFP.

Napad na pograničnoj postaji na Sinaju, blizu egipatsko-izraelske granice, izvele su u nedjelju osobe u odjeći sinajskih beduina koje su dovezle dvama automobilima i otvorile vatru na graničare, ubivši njih 13, prema medicinskim izvorima, odnosno 15 prema sigurnosnim.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski 95 milijardi dolara pomoći Zelenski zahvalio Amerikancima na velikom paketu pomoći, Rusi im poručili: "To će uništiti Ukrajinu" Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna"

>> Izrael postavlja proturaketni sustav blizu granice s Egiptom

Napad se zbio nedaleko od graničnog prijelaza Karm Abu Salema (Kerem Šaloma, kako ga zovu Izraelci), između Egipta i Izraela. Sinaj, gdje je veći broj popularnih egipatskih ljetovališta, većinom naseljavaju beduini koji su za vladavine Hosnija Mubaraka dugo bili marginalizirani. Nesigurnost je znatno porasla na Sinaju nakon pada Mubaraka u veljači 2011.

Stanje na Sinaju dodatno otežava slaba vojna nazočnost, zbog demilitarizacije tog sektora sukladno izraelsko-egipatskom mirovnom ugovoru iz 1979. Plinovod koji prolazi sjeverom Sinaja na putu za Izrael i Jordan bio je također meta petnaestak napada u zadnjih godinu dana.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene