Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prevozio humanitzarnu pomoć gazi

Izraelska vojska prijeti da će se ukrcati na irski brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska mornarica je presrela još jedan brod koji je namjeravao u blokirani pojas Gaze prevesti humanitarnu pomoć i aktiviste. Izrael nastoji preusmjeriti brod u luku Ashdod, ali posada zasad to odbija poslušati, objavio je odbor za doček broda.

'Po našim informacijama, nije bilo nasilja niti pucnjave. Izraelci nisu stupili na brod', kazao je Amdžad al-Šava, glasnogovornik odbora za doček u Gazi. Kako javlja izraelski državni radio, najmanje tri plovila izraelske mornarice počela su pratiti brod u međunarodnim vodama. Izrael je odlučio zaustaviti i ovaj brod iako je suočen s međunarodnim prosvjedima zbog svoje mornaričke operacije u ponedjeljak u kojoj je ubijeno devet turskih aktivista na brodu koji je plovio prema Gazi.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu"

Izraelska je vojska zaprijetila da će se njezini pripadnici ukrcati na irski humanitarni brod 'Rachel Corrie' ako nastavi ploviti prema Gazi umjesto prema izraelskoj luci Ashdodu.

'Ako to bude nužno, ako brod ne promjeni smjer, nećemo imati izbora', izjavila je glasnogovornica izraelske vojske Avital Leibowitz.

Izraelska mornarica je s najmanje tri boda počela pratiti irski brod kada se nalazio oko 65 kilometara od Gaze. Na njemu je 15 ljudi, irskih i malezijskih propalestinskih aktivista, među kojima su dobitnica Nobelove nagrade za mir Irkinja Mairead Mcguire i bivši zamjenik glavnog tajnika UN-a Denis Halliday.

Unatoč nasilnom upadu izraelske vojske na turski humanitarni brod 'Mavi Marmara' u ponedjeljak pri čemu je devetero civila ubijeno i međunarodnim kritikama, Izrael ne namjerava popustiti i dopustiti probijanje blokade Pojasa Gaze.

>> Unatoč prijetnjama Izraela irski brod krenuo prema Gazi

Glasnogovornik američkog Vijeća nacionalne sigurnosti Mike Hammer naglasio je da ni Sjedinjene Države nisu zadovoljne blokadom. 'Sadašnje stanje je neodrživo i treba ga mijenjati', kazao je Hammer. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman sinoć je najavio da će zaustaviti bilo koji brod koji će 'pokušati povrijediti izraelski suverenitet' te da Rachel Corrie neće stići do obale Gaze. Od tisuću tona humanitarne pomoći ukrcane na 'Rachel Corrie' polovina je građevinski materijal za koji Izraelci strahuju da bi se mogao upotrijebiti u vojne svrhe. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene