Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski razgovori traju

Izrael nastavlja širiti strah na jugu, a Netanyahu odbija prijedloge za primirje: "To je Hamasova deluzija"

Bombardiranje grada Rafe
Bombardiranje grada Rafe Foto: Afp
Izrael je bombardirao južni grad u Pojasu Gaze, Rafah te usmrtio 11 ljudi. Netanyahu najavio pobjedu Izraela za nekoliko mjeseci.

Izraelske snage u četvrtak su bombardirale područje u blizini južnog, graničnog grada Rafe gdje je sklonište potražilo više od polovine ukupne populacije Pojasa Gaze, dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio prijedlog za kraj rata u palestinskoj enklavi.

Netanyahu je u srijedu rekao da je Hamasov prijedlog za primirje "deluzija” te je najavio nastavak borbe i pobjedu za nekoliko mjeseci.

Odbijenica izraelskog premijera došla je nakon intenzivnih diplomatskih napora za dovršavanje četiri i pol mjeseca dugog rata, prije mogućeg izraelskog napada na Rafu u kojoj se trenutno nalazi više od milijun ljudi, velik dio njih u improviziranim šatorima i u nestašici hrane i lijekova.

Pokazatelj da diplomatsko rješenje još uvijek nije isključeno je da je delegacija Hamasa u četvrtak stigla u Kairo na razgovore s posrednicima Egiptom i Katarom.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Velika reorganizacija Zelenski smijenio glavnog zapovjednika ukrajinske vojske Zalužnog: Poznato tko je novi šef!

Humanitarne agencije upozoravaju na nadolazeću katastrofu ako Izrael u djelo provede prijetnju da će ući u Rafu, jedan od posljednjih dijelova Pojasa u koji izraelske trupe nisu kročile.

Izraelski zrakoplovi u četvrtak ujutro bombardirali su dijelove tog područja, a stanovnici prenose kako je u dvije kuće ubijeno 11 ljudi. Tenkovi su gađali dijelove istočne Rafe, što je intenziviralo strahove stanovništva o nadolazećoj invaziji.

Usprkos izraelskom odbijanju prijedloga Hamasa, diplomatski razgovori se nastavljaju. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako i dalje postoji prostor za pregovore.

Pročitajte i ovo Migranti; ilustracija - 1 Na Tomislavcu Scene migranata koji spavaju na ulicama sve su češće: "Trebali bi imati smještaj, oni su ljudi kao i mi"

U konferenciji za medije u srijedu kazao je kako je aktualni prijedlog Hamasa sadržavao niz "non-startera”, ne otkrivši o čemu je riječ. Blinken je tom prigodom ponovio kako je broj stradalih civila u izraelskoj ofenzivi previsok, pa je pozvao Izrael da stavlja njihovu dobrobit na prvo mjesto.

"To se posebno odnosi na slučaj Rafe gdje je između 1,2 i 1,4 milijuna ljudi, većinom izbjeglih iz drugih dijelova Gaze”.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene