Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iran naoružava Gazu?

Izrael bombardirao granično područje između Gaze i Egipta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski borbeni zrakoplovi bombardirali su u noći s utorka na srijedu tunele za krijumčarenje koji povezuju jug Pojasa Gaze i Egipat, kazali su izraelski vojni izvori i svjedoci.

Ti su svjedoci izvijestili o snažnoj eksploziji uzrokovanoj bombom ili raketom ispaljenom na granično područje. U eksploziji nije bilo žrtava. Izraelska vojska potvrdila je da je do napada na 'tunele Hamasa' došlo kao odgovor na napad izvršen u utorak duž granice s Gazom koji je stajao života izraelskog vojnika.

Pročitajte i ovo Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami Upozorio Izrael Iran poručio da je operacija Iskreno obećanje gotova i da su gađali dvije mete Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael - 2 Napeto stanje Na nišanu Irana još jedna zemlja: Poručili su da ih pomno prate

'Izraelska vojska ocjenjuje da je Hamas odgovoran za održavanje mira u selima na jugu Izraela i odlučno će odgovoriti na svaki pokušaj napada', piše u priopćenju.

McMullen: Američka mornarica presrela iranski brod s oružjem za Gazu 

Zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike McMullen izjavio je da je američka mornarica u Crvenom moru presrela iranski brod pod sumnjom da prevozi oružje za militante Hamasa u Pojasu Gaze, ali ga je bila prisiljena osloboditi jer nije bilo pravne osnove za zadržavanje.

Različite vrste ručnog oružja i streljiva pronađene su na brodu koji je plovio pod ciparskom zastavom kada je zaustavljen. Brod je oslobođen u ponedjeljak. Na konferenciji za tisak u Washingtonu, McMullen je kazao da su se pripadnici američke mornarice uz dozvolu kapetana ukrcali na brod i pronašli oružje, no nisu imali zakonite ovlasti da zaplijene oružje.

'Oni su smatrali da se se radi o kršenju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja zabranjuje takve isporuke oružja iz Irana, otkuda je došlo, a vjerujemo da ide za Siriju, gdje će vjerojatno doći idući dan', rekao je Mulen, dodajući kako Sirija kao odredište oružje nije 'sjajan ishod'. 

Iran krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a

SAD je, po njegovim riječima, učinio koliko je mogao legalno. 'Postoje vlasti, ograničenja i provedba te određene rezolucije UN-a ... mi nismo ovlašteni zaplijeniti oružje ili učiniti nešto slično', dodao je.

Zapovjednik združenog stožera je naglasio kako slučaj pokazuje da Iran jasno krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, što ukazuje na potrebu postojanje jače rezolucije. Zbog odbijanja da prekine s obogaćivanjem urana i zaustavi svoj nuklerani program, Vijeće sigurnosti UN-a je Iranu 2007. uvelo sankcije, među kojima je i zabrana uvoza i izvoza oružja.

Američki izaslanik Mitchell: Primirje u Gazi veoma važno

Američki izaslanik za Bliski istok kojega je predsjednik Barack Obama poslao s naputkom da 'počne slušati', rekao je da je nakon izraelske ofenzive u Gazi ondje sada veoma važno učvrstiti prekid vatre. Nova američka administracija pokušava oživjeti izraelsko-palestinske mirovne pregovore, pa se nekadašnji senator George Mitchell u prvome dijelu svoje bliskoistočne turneje sastao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

'Presudno je važno da prekid vatre potraje i učvrsti se, a mi s time u vezi podupiremo egipatsko nastojanje. Sjedinjene Države žele trajan mir i stabilnost u toj regiji', rekao je Mitchell u Kairu na konferenciji za novinare nakon sastanka s Mubarakom.

Hamas i Izrael proglasili su dva odvojena prekida vatre i tako je završena 22-dnevna izraelska ofenziva u Gazi. U ofenzivi, koju je Izrael izveo s namjerom da prekine prekogranično raketiranje svoga teritorija, poginulo je 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca. Sad se Hamas i Izrael uz egipatsko posredništvo pokušavaju dogovoriti oko trajnijega mira.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene