Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokazuje krivnju

Izetbegović napravio sve da ospori odbacivanje optužnice za genocid protiv Karadžića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović glavnom je tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Sergeu Brammertzu ponudio svu potrebnu pomoć u nastojanjima da pri žalbenom vijeću Haškog tribunala ospori odbacivanje dijela optužnice protiv Radovana Karadžića za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina.

Izetbegović je Brammertzu uputio pismo u kojemu je istaknuo kako pozdravlja njegovu odluku da uloži žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća kojim je predsjedavao sudac O-Gon Kwon, a po kojoj nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

"Na taj način sasvim jasno iskazujete istinsku želju za zadovoljenjem pravde kao i otkrivanjem pravne istine o zbivanjima u vremenu u kojemu je Karadžić bio lider i vrhovni zapovjednik zločinačkih i paravojnih formacija koje su na teritoriju pod svojom kontrolom izvršile brutalno etničko čišćenje i u potpunosti uklonile bošnjačko i hrvatsko stanovništvo", stoji u Izetbegovićevu pismu.

Pročitajte i ovo Potres Osjetio se i u Italiji Snažan potres s epicentrom kod Slunja zatresao Hrvatsku i BiH: "Jako je grunulo i dobro zatreslo" Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces"

>> Izetbegović najavio tužbu protiv Dodika zbog 'upornog širenja laži'

Predsjedatelj Predsjedništva BiH ističe kako ga je osobno neugodno iznenadila i duboko razočarala odluka sudskog vijeća koje sudi Karadžiću.

"Svjedok sam izraženoj rezigniranosti koju je ova odluka uzrokovala kod mog naroda", napisao je Izetbegović dodajući kako je teško prihvatiti činjenicu da se u dvjema odlukama ICTY-a, u predmetima Karadžić i Milošević, nalaze sasvim suprotni pravni zaključci.

Izetbegović podsjeća kako je sudsko vijeće na polovici sudskog postupka protiv Slobodana Miloševića utvrdilo da su utemeljeni dokazi tužiteljstva da je Milošević u suradnji s Karadžićem i bosansko-srpskim vodstvom odgovoran za genocid u općinama BiH, a sada se pak takvom odlukom u slučaju Karadžić tvrdi da tužiteljstvo nije dokazalo genocid u općinama BiH i Karadžić oslobađa odgovornosti u tom istom kontekstu. (Hina)

"Spreman sam vam pružiti apsolutnu potporu u osiguranju potrebne argumentacije i pomoći kako bi uspjeli dokazati svih 11 točaka optužnice protiv Radovana Karadžića, uključujući genocid", stoji u Izetbegovićevu pismu Brammertzu uz isticanje kako je to jedini put za ostvarenje pravde za žrtve genocida i nasilja, kao i za Bosnu i Hercegovinu u cijelosti.

Pravila Haškog suda dopuštaju da optuženi nakon dovršetka tužiteljskog dokaznog postupka objasni zašto misli da tužitelj nije dokazao dio ili cijelu optužnicu te zatraži odbacivanje nedokazanih točaka optužnice, što je Karadžić i učinio.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene