Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za 'Bijelu kuću'

POMRSIO RAČUNE FAVORITIMA Sin hrvatske imigrantice odnio veliku pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanac u utrci za predsjedničku nominaciju, John Kasich, koji ima hrvatske korijene, uspio je pobijediti Donalda Trumpa u Ohiu.

Među onima koji žele nominaciju za Bijelu kuću je i kandidat republikanaca hrvatskog podrijetla, John Kasich (63), uspješan guverner savezne države Ohio, koji je upravo na svom terenu u utorak pobijedio kontroverznog Donalda Trumpa.

Kasich je osvojio 46 posto glasova, što mu je bilo dovoljno da ostane u utrci, a Trump 36 posto dok su Ted Cruz i Marco Rubio dobili 13 odnosno dva posto glasova. Donald Trump pobjedio je na Floridi gdje je teško porazio protukandidata Marca Rubia koji je odustao od daljnje kandidature. Najglasniji republikanac pobijedio je i u državama Illinois i Sjeverna Karolina.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump

U Ohiu je pobjeda John Kasichu donijela 66 delgata čime je Trumpu malo pomrsio računicu u pridobivanju većine delegata koji bi mu osigurali nominaciju na stranačkoj konvenciji u srpnju. Prema procjenama, Trump sada ima 640 od potrebnih 1237 delegata. Cruz je na 405, a Kasich ih ima 138. Iako je u velikoj prednosti Trumpa je moguće dostići jer na birališta treba izaći još nekoliko država, poput Arizone ili New Jerseyja, koje pobjedniku dodjeljuju sve svoje delegate, pišu američki mediji. 

Kasich je izjavio da vodi pozitivnu kampanju koja će republikanske birače držati zajedno te da po nominaciju ide do kraja.

Inače, Kasicheva majka u SAD je došla iz Zagreba dok mu je otac iz Čehoslovačke. Hrvatsku, kako je rekao za neke medije, još nije posjetio, no to mu je na listi želja.

Nakon izbornih rezultata njegov voditelj kampanje John Weaver objavio je pismo u kojem je naveo da će Kasich pobijediti i osigurati podršku delegata prije stranačke konvencije u srpnju.

'Kasich će biti najbolji republikanski kandidat protiv Clinton', piše Independent.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene