453343
453343
453343
453343
453343

Istraga o smrti migranata u kamionu u Austriji dovršena, 8 osumnjičenih

  • , 12.10.2016., 15:31
  • Autor:
  • komentara

Mađarska policija je objavila u srijedu da je završila istragu o smrti 71 migranta čija su tijela pronađena u kamionu hladnjači u Austriji u kolovozu 2015., a za 8 osumnjičenih počinje proces.

 
 
 
 
Kamion s izbjeglicama, arhiva (Foto: AFP)
Kamion s izbjeglicama, arhiva (Foto: AFP)

"Završili smo ispitivanja, policija će preporučiti državnom odvjetništvu podizanje optužnica protiv osmorice osumnjičenih koji su svi u zatvoru", rekao je šef Državnog ureda za borbu protiv ilegalne imigracije Zoltan Boross na konferenciji za novinare u Budmpešti.

Dvadesetsedmog kolovoza 2015. austrijska policija je pronašla više desetaka tijela muškaraca, žena i djecekoji su se ugušili u nepropusnom dijelu kamiona hladnjače ostavljenog na autoputu u Parndorfu, blizu mađarske granice.

Istragom je utvrđeno da su to bili migranti koji su bježali od sukoba u Siirji, Iraku i Afganistanu. Preuzeli su ih krijumčari u Mađarskoj, nedaleko srpske granice.

Predmet je najesen prebačen u Mađarsku, a obdukcije su potvrdile da su umrli dok se kamion još nalazio u Mađarskoj. Pet muškaraca, jedan Afganistanac za kojeg se smatra da je šef mreže i četvorica Bugara, među kojima vozač kamiona, uhićeni su u Mađarskoj nedugo nakon pronalaska kamiona.

Još trojica Bugara su privedena i zadržana u zatvoru, precizira Boross.

Istragom je utvrđeno da su krijumčari ljudima znali da su putnici umrli kada je kamion dovezen u Austriju, dodao je.

Okriće kamiona s truplima je izazvalo šok u Europi i potaknulo trenutačno otvaranje granica za stotine tisuća migranata.

Tijela žrtava, 59 muškaraca, 8 žena i 4 djece, od kojih je jedna beba, su sva osim jednog mogla biti identificirana. Većina tijela je vraćena bližnjima, a ostali su pokopani u Beču.

Boross je rekao da mreža upletena u tu dramu radi profesionalno i koristi do 15 vozila.

Organizacija je ostvarila velike dobiti upućivanjem od veljače do kolovoza 2015. najmanje 1106 osoba od kojih je tražila "između 1000 i 1500 eura" za dolazak u Austriju. Taj novac je upućen u Afganistan.

Afganistanac za kojeg se drži da je šef mreže stigao je u Mađarsku 2013. i imao je status zaštićenog blizak izbjegličkom. Pomagali su mu sunarodnjaci koji su se nastanili u Srbiji, koji su mu slali migrante.

Austrijska policija je otkrila prije godinu dana da mreža nije promijenila način djelovanja nakon drame. Istog dana kada je pronađen kamion, skupina od 81 migranta koje su prevozili na identičan način, izbjegla je smrt izbijanjem vrata zamrzivača u kojem su bili zatvoreni.

Roberto Crepinko, šef jedinice za borbu protiv trgovine migrantima u Europolu je rekao da kamion kosturnica ocrtava tragično nemilosrdno zarađivanje kriminalnih organizacija bez obzira na opasnosti po život migranata. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se