Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Istraga o Pinochetovim švicarskim računima ide dalje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga o navodnom postojanju računa Augusta Pinocheta u švicarskim bankama nastavlja se unatoč smrti bivšeg čileanskog diktatora, izvijestilo je u ponedjeljak švicarsko pravosuđe.

- Santiago mora povući svoj zahtjev da bismo prekinuli istragu o tim računima, kazala je glasnogovornica ministarstva pravosuđa Švicarske Konfederacije Jeanette Balmer.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi

Bern je u listopadu pružio Čileu pravnu pomoć u svezi s navodnim računima koje je u Švicarskoj posjedovao bivši diktator i njegova obitelj.

Čileanske vlasti koje sumnjaju da je u okviru prodaje oružja
isplaćena provizija, zatražile su u ožujku 2005. od švicarskog
pravosuđa da povede istragu pošto je objavljeno izvješće povjerenstva američkog senata za suzbijanje pranja novca.

Potonje je utvrdilo postojanje računa u banci na ime bivšeg
predsjednika koji je bio na vlasti od 1973. do 1990. Na računima je bilo 12 milijuna dolara kojih je podrijetlo teško utvrditi.

Udruga Čileanaca u Ženevi objavila je priopćenje u kojemu traži od švicarskih vlasti da dade "jasne odgovore na priče o Pinochetovim računima u švicarskim bankama".

Unatoč Pinochetovoj smrti, Francuska želi da se nastavi istraga o djelovanju članova njegova bivšeg režima, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Philippe Douste-Blazy, prema pisanju agencije dpa.

- Francuska žali što je Pinochet umro a da nije na sudu odgovarao za svoje čine, rekao je Douste-Blazy u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene