Obavijesti Video Pretražite Navigacija
barem erupcija jenjava

VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše"

Najnovija vulkanska erupcija na Islandu u petak pokazuje znakove slabljenja, ali je oštetila ceste i cjevovode i prekinula dotok tople vode na dijelovima poluotoka Reykjanesa, koji bilježi temperature dobrano ispod nule.

Nova erupcija vulkana na jugozapadu Islanda počela je u četvrtak, treći put od prosinca, izbacujući lavu do 80 metara uvis i poremetivši svakodnevni život na poluotoku Reykjanesu, južno od glavnoga grada Reykjavika.

Uslijed erupcije na tlu se otvorila pukotina duga tri kilometra. U petak ujutro bilo je tek nekoliko otvora iz kojih izbija rastopljeno vulkansko stijenje.

Škole, dječji vrtići, muzeji i ostale javne ustanove na tom području u petak su i dalje zatvoreni jer je lava oštetila termalne vodene cijevi u području južno od glavnoga grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom preko pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima.

"Jako je loše što je ovo područje ostalo bez tople vode, nadamo se da će stići do podneva. Ali imamo struju i pitku vodu", rekla je premijerka Katrin Jakobsdottir.

Pročitajte i ovo Klaun, ilustracija Kod Velike Gorice Maškare pokušale provaliti u kuću u kojoj je bilo samo dijete, susjed ih uspio otjerati

Temperatura u petak iznosi minus osam Celzijevih stupnjeva.

Satelitske snimke koje je objavio Islandski meteorološki zavod pokazuju da se lava razlila na oko 4,5 kilometara zapadno od erupcije, tek 500 metara do poznatog geotermalnog lječilišta Plava laguna.

Na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava, a erupcije se s vremena na vrijeme mogu aktivirati tijekom više desetljeća, možda čak i stoljeća.

Cijeli Island ima više od 30 aktivnih vulkana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene