Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasad samo privremeno

Bliži se kraj kontroverznoj praksi na sjeveru: Island obustavlja lov na moćne životinje koje oduzimaju dah

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kitovi su apsolutne zvijezde životinjskog svijeta na Islandu, ali i žrtve kontroverzne prakse, kojoj se napokon, kako se čini, približava kraj.

U ime dobrobiti životinja na Islandu se privremeno obustavlja kitolov.

''Donijela sam odluku da privremeno prestanemo s kitolovom do 31. kolovoza'', objavila je ministrica za hranu, poljoprivredu i ribarstvo  Svandís Svavarsdóttir.

Posljednje aktivno lovačko društvo u zemlji Hvalur već je najavilo da će ova sezona biti posljednja zbog pada profitabilnosti kitolova.

Sezona lova na kitove na Islandu traje od sredine lipnja do sredine rujna, ali je malo vjerojatno da će se aktivnosti nastaviti nakon 31. kolovoza. Naime, već se ranije spominjalo da bi Island od 2024. mogao zabraniti kitolov.

Godišnje kvote dopuštaju ubijanje 209 velikih i 217 malih kitova, no ulov je posljednjih godina slabiji zbog manje potražnje za mesom kitova.

Prema posljednjim anketama, 51 posto građana Islanda je protiv lova na kitova, dok je ih prije četiri godine bilo 42 posto, piše AFP.

Islanđani su protiv lova jer ubijanje kita može potrajati i nekoliko sati i protivno je islandskom zakonu.

Pročitajte i ovo Risovica L13 s mladuncem, snimljeni u listopadu 2020. Međunarodni dan risa Točkice kao otisak prsta, čuperak na vrhu uha, karizmatična zvjerka oduzima dah: S Crvene liste neće tako skoro, no ''duh šume'' dobio je novu priliku za opstanak

Pročitajte i ovo Bjeloglavi sup - 7 KARIZMATIČNI VLADARI NEBA Kolateralne žrtve ilegalnih praksi: ''Više je stanara u jednom zagrebačkom neboderu nego njih u cijeloj Hrvatskoj''

Videosnimke koje su vlasti nedavno objavile pokazuju agoniju kitova ulovljenih prošle godine.

Island, Norveška i Japan jedine su zemlje koje još dopuštaju lov na kitove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene