Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel međunarodnim organizacijama

Islamska zajednica BiH: Islamofobija sve jača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosni i Hercegovini u porastu je jačanje netolerancije prema islamu i muslimanima, a posebice zabrinjava činjenica da poruke kojima se promiču takva stajališta potiču od istaknutih političkih dužnosnika, ali i brojnih medija, zaključak je izvješća kojega je u četvrtak objavila Islamska zajednica u BiH.

U dokumentu naslovljenom kao 'Prvi izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području IZ BiH od 2004. do 2011. godine', koji je predstavljen novinarima u Sarajevu, stoji kako su ovakve pojave stvarnost i ozbiljan problem društva u BiH.

U izvješću se tvrdi kako se u BiH šire predrasude prema muslimanima, potiče netrpeljivost prema njima, vrijeđaju se njihovi vjerski osjećaji i izruguju njihovi obredi, diskriminira ih se pri zapošljavanju, a nerijetki su i fizički napadi na džamije i muslimanska groblja.

U dokumentu stoji kako su zločini iz mržnje odnosno napadi na vjernike, službenike i imovinu IZ registrirani u brojnim dijelovima BiH kao i to da je posebna meta različitih napada poglavar IZ Mustafa Cerić, na čijoj kompromitaciji, kako se dodaje, 'duže vrijeme rade mediji'.

U IZ BiH smatraju kako takvi napadi na reisa Cerića ne bi bili mogući bez potpore određenih političkih struktura.

Iz IZ BiH stoga su preporučili državnim tijelima vlasti da poduzmu napore kojima bi se eliminirala dikriminacija muslimana u javnom životu ali i jačala odgovornost medija u borbi protiv širenja predrasuda.

Međunarodnim organizacijama koje djeluju u BiH ali i drugim državama upućena je preporuka da i same pozornije prate i sprječavaju pojave islamofobije i diskriminacije muslimana. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene