Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve upućuje na to

ZABRINUTOST RASTE Postoji mogućnost da su džihadisti proizveli kemijsko oružje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni direktor Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) rekao je u utorak da postoje znakovi koji upućuju na mogućnost da je teroristička organizacija Islamska država (IS) kadra proizvesti kemijsko oružje u Siriji i u Iraku, ocijenivši to krajnje zabrinjavajućim.

"Postoji mogućnost da su ih sami proizveli, što je krajnje zabrinjavajuće", rekao je Ahmet Uzumcu agenciji France presse. To bi značilo da posjeduju tehnologiju, sposobnost i pristup tvarima koje se mogu koristiti za proizvodnju kemijskog oružja.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Islamska država objavila fotografiju napadača koji su navodno odgovorni za napad u Rusiji Užas u Rusiji Islamska država objavila fotografiju napadača: Ovo su muškarci odgovorni za pokolj u Moskvi

U veljači je direktor CIA-e John Brennan izjavio na CBS Newsu da borci Islamske države imaju kapacitete proizvodnje malih količina klora i iperita.

Međunarodna koalicija protiv IS-a početkom ožujka izvela je udare na postrojenja te skupine i uništila im kapacitete proizvodnje kemijskog oružja, rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Ekipe istražitelja OPCW-a su pronašle dokaze o korištenju iperita u kolovozu u Iraku i u Siriji, posebice u Marei, u pokrajini Alepa.

OPCW mjesecima utvrđuje upotrebu sarina, iperita i klora u borbama u Siriji u kojima je tijekom pet godina ubijeno više od 260.000 osoba.

"Postoje osnovane sumnje da su džihadisti koristili kemijsko oružje", rekao je Uzumcu, ali nije htio precizirati o kojim se napadima radi. U napadu 9. ožujka, koji se pripisuje IS-u, ubijeno je troje djece i ranjeno 1500 osoba.

Početkom travnja su Rusija i Kina predložile Vijeću sigurnosti rezoluciju kojom bi se spriječilo ekstremističke skupine da kupe kemijsko oružje u zemljama koje graniče sa Sirijom, poput Iraka i Turske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene