Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na neutralnom tlu

ISCJELJENJE TISUĆLJETNOG JAZA Povijesni susret Pape i Patrijarha sve bliži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povijesni susret pape Franje i patrijarha Kirila, čelnika Ruske pravoslavne crkve "svakim danom je sve bliži", rekao je visoki pravoslavni čelnik u intervjuu objavljenom u nedjelju.

Takav susret bio bi ključan korak naprijed prema iscjeljenju tisućgodišnjeg jaza između zapadne i istočne grane kršćanstva koji su se razdvojili u velikom raskolu 1054.

Pročitajte i ovo Crkva - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Pad broja katolika u RH neke iznenadio, a neki su očekivali i veće smanjenje: "Očito je da je i u Hrvata na djelu konformizam" Slika nije dostupna Vatikan pohvalio dogovor pravoslavnih i katoličkih teologa

"Takav susret je bliži svaki dan ali se mora dobro pripremiti", rekao je mitropolit Hilarion, čelnik odjela za vanjske poslove Ruske pravoslavne crkve, u intervjuu talijanskom listu Corriere della Sera.

On je kazao da će susret između poglavara 1,2 milijarda pripadnika Rimokatoličke crkve i poglavara Ruske pravoslavne crkve koja broji oko 165 milijuna od 250 milijuna pravoslavaca u svijetu biti u "neutralnoj" zemlji a ne u Moskvi ili Vatikanu. Austrija ili Mađarska dolaze u obzir, rekao je.

Vatikan i Palestinci potpisali povijesni sporazum

Hilarion, jedan od najutjecajnih ljudi u pravoslavlju, je rekao kako ne može reći hoće li do susreta doći već ove godine, ali da se trenutno stvari dobro odvijaju između dviju crkava.

Franjo je rekao novinarima u zrakoplovu vraćajući se iz Turske prošle godine da je poslao poruku Kirilu kako je spreman susresti se s njim "gdje god želiš, pozovi me i ja ću doći".

Ruska pravoslavna crkva optužuje katolike da koriste novostečene vjerske slobode nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-tih kako bi nastojali obratiti ljude iz pravoslavlja što Vatikan niječe.

Jedan od najvećih problema je sudbina crkvenih posjeda koje je sovjetski diktator Josif Staljin konfiscirao od grkokatolika čiji je obred bizantski istočni ali priznaju papu kao poglavara.

Staljin je imovinu dao Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ali su nakon pada komunizma katolici istočnog obreda vratili mnoge crkvene objekte, većinom u zapadnoj Ukrajini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene