Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irska svinjetina zatrovana i u Njemačkoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 2000 tona dioksinom zatrovane irske svinjetine završilo je i u Njemačkoj, priopćilo je u ponedjeljak njemačko Ministarstvo poljoprivrede.

'Meso je dobavljeno u tvornice u saveznim pokrajinama Sjevernoj Rajni Vestfaliji i Schleswig Holsteinu', priopćilo je to ministarstvo. Neki mediji u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, u kojoj je završio najveći dio irskog mesa, javljaju da je dobar dio svinjskih polovica iz Irske već prerađen i pušten u prodaju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobra zarada U kamionu prevozili 1000 mačaka, ono što su planirali napraviti s njima je odvratno Istarski pršut - 5 Rast cijena Istarski pršutari zabrinuti, prodaju domaće proizvode, a mesa je sve manje: "Mi smo u teškoj situaciji"

Ministarstvo je nadalje priopćilo da ne zna je li sve dobavljeno, prodano i vjerojatno već pojedeno meso zatrovano opasnim dioksinom.

'Pokrajinski uredi za ispitivanje kakvoće namirnica ispituju stupanj onečišćenosti', stoji u priopćenju Ministarstva.

Savezni institut za utvrđivanje opasnosti ustvrdio je da, s obzirom na to da je udio svinjetine uvezene iz Irske u ukupnu prometu vrlo malen, ne postoji akutna opasnost za zdravlje njemačkih potrošača. Dodaje da jedino 'dugotrajno i obilno' uzimanje dioksinom zatrovane svinjetine može utjecati na zdravlje. Znanstvenici smatraju da dioksin potiče nastanak i razvoj raka.

Irska svinjetina, za koju je tijekom vikenda utvrđeno da je zaražena dioksinom, izvezena je u 22 zemlje u Europsku uniju i izvan nje. Hrvatska nije na popisu zemalja koje su uvezle onečišćenu svinjetinu. Industrijska tvar štetna za ljudsko zdravlje je u stočnu hranu najvjerojatnije dospjela curenjem industrijskog ulja iz strojeva u pogonima za proizvodnju stočne hrane.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene