Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irska priznala Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska je službeno priznala političku neovisnost Kosova, uz objašnjenje da su sukobi iz prošlosti utjecali na to da suživot sa Srbijom postane "nezamisliv", prenio je Associated Press.

Ministar vanjskih poslova Dermot Ahern izjavio je kako su u četvrtak kasno navečer svi članovi kabineta glasovali za prihvaćanje deklaracije o neovisnosti Kosova.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

"Znam da je proglašenje neovisnosti Kosova bolno za Srbiju i teško ga je prihvatiti. Želim istaknuti kako naše priznanje Kosova nije neprijateljski čin usmjeren prema Srbiji", istaknuo je Ahern.

Švicarska i Austrija u srijedu su bile dvadeseta, odnosno dvadeset i prva zemlja koja je službeno priznala neovisno Kosovo, dok je desetak drugih zemalja započelo proceduru za priznanje.

Njemačka je od srijede svoj dosadašnji Ured u Prištini pretvorila u veleposlanstvo i to je prvo veleposlanstvo otvoreno na Kosovu.

Dosadašnja priznanja smatraju se na Kosovu prvom fazom, dok u ožujku službena Priština očekuje nastavak procesa priznanja kosovske neovisnosti s novim krugom država, uključujući Portugal, Makedoniju, Hrvatsku, Japan, Kanadu, Švedsku, Maltu kao i države Islamske konferencije, koje su dobile preporuku glavnog tajnika te organizacije da priznaju novu kosovsku državu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene