Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez prebacivanja krivnje

Irci prvi otkrili tko prodaje konjetinu kao govedinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irska vlada priopćila je kako je jedna klaonica u toj zemlji etiketirala konjetinu kao govedinu, koju je prebacivala tvrtki u Češkoj.

To je prvi put da se, od početka skandala koji se brzo proširio na gotovo sve zemlje EU, izravno ukazuje na krivca. Niti jedna druga vlada u Europi nije okrivila svoje klaonice za lažno etiketiranje konjskog mesa, već se samo pokazivalo 'prema susjedstvu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pripremite se Mislite da su cijene hrane otišle u nebo? Zbog ovog razloga ona će i dalje poskupljivati Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili

>> Skandal za skandalom u prehrani: Plastika, konjsko meso i aflatoksin

Do sada je svaka tvrtka za koju se utvrdilo da je prodavala konjetinu kao govedinu, inzistirala kako su ih prevarili drugi, dok su klaonice inzistirale da se ne bave preradom konjskog mesa, niti su ga lažno etiketirale, prenosi portal independent.ie.

Irska je priopćila da su njezini organi zabilježili nezakonite radnje u maloj klanici 'B&F Meats', u gradu Carrick-on-Suir u regiji Tipperary, koja ima dozvolu klanja i obrade i konjskog i goveđeg mesa. Klanica je odmah zatvorena.

Irsko Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je kako su detektivi otkrili da je ta klanica prebacivala konjsko meso 'jednom kupcu u Češkoj, koristeći etiketu na češkom jeziku'. Irski dužnosnici su rekli da se etiketiranje robe odigravalo upravo u klaonici, a ne tijekom isporuke robe.

Nitko od odgovornih nije uhićen, a irski dužnosnici nisu htjeli govoriti o količini konjetine, niti su otkrili o kojoj češkoj tvrtki je riječ. Ministar poljoprivrede Simon Coveney rekao je da je ozbiljno zabrinut.

B&F Meats je najstarija klaonica u zemlji i ima dozvolu za obradu konjskog mesa u Irskoj i njezini proizvodi legalno se prodaju irskim i britanskim proizvođačima hrane za kućne ljubimce, kao i potrošačima u Francuskoj, gdje se konjetina naširoko koristi za ljudsku upotrebu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene