Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Irci odbacili Lisabonski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski birački odbacili su na referendumu Lisabonski ugovor, temeljni dokumet Europske unije, pokazali su danas službeni rezultati.

Protiv Lisabonskog ugovora glasalo je 53.4 posto birača, a za njega 46.6 posto. Odnosno, konačni podaci pokazuju da je 862,415 Iraca glasalo protiv, a 752,451 za.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred godinu dana stupio na snagu Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni Slika nije dostupna 'Počinje nova era' Lisabonski ugovor stupio na snagu

Odaziv je bio 53.1 posto.

Barroso poziva na nastavak ratifikacije Lisabonskog ugovora 

Predsjednik Euroske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je na nastavak procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora, unatoč toga što su ga odbacili irski birači.

"Europska komisija vjeruje da proces ratifikacije treba biti nastavljen", rekao je Barroso na konferenciji za novinare posebno sazvanoj nakon što je postalo jasno Lisabonski ugovor nije prošao na referendumu u Irskoj.

"Ne vjerujem da je Lisabonski ugovor mrtav, živ je, a to misli i irski premijer Brian Cowen, s kojim sam telefonski razgovarao", rekao je Barroso.

Neuspjeh referenduma težak je udarac za Europsku uniju koja se teško oporavila od udaraca s prvim europskim ustavom, koji je 2005. propao na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, a na kojem se radilo od 2001. godine.

Pod snažnim vodstvom njemačkog predsjedništva u prvoj polovici prošle godine, EU je uspjela postići dogovor oko novog ugovora, u kojem su zadržane najvažnije odredbe iz propalog ustava. Ugovor je potpisan potkraj prošle godine u Lisabonu i da bi stupio na snagu mora biti ratificiran u svim zemljama članicama.

Lisabonski ugovor je do sada ratificiran u 18 zemalja članica, a Irska je jedina zemlja koja je, zbog svojih ustavnih odredbi, dužna to obaviti na referendumu.

"Irsko 'ne' nije riješilo probleme koje je trebao riješiti Lisabonski ugovor", rekao je Barroso, dodajući da bi čelnici EU-a, koji se krajem sljedećeg tjedna sastaju na summitu u Bruxellesu, trebali odlučiti kako "nastaviti dalje".

Lisabonski ugovor, osim što pojednostavljuje funkcioniranje Europske unije, omogućava i njezino proširenje. Sadašnji ugovor iz Nice dizajniran je za 27 zemalja članica, što bi moglo predstavljati institucionalne poteškoće za ulazak 28. članice - Hrvatske.

Međutim, i taj je problem moguće riješiti tako što bi se u u hrvatski pristupni sporazum ugradile odredbe koliko će glasova imati u Vijeću i koliko zastupnika u Europskom parlamentu. Hrvatski pristupni sporazum poput ranijih sporazuma predstavljao bi amandman na postojeći Ugovor.

Za sada nije nije jasno hoće li se i kako poteškoće s ratifikacijom ugovora odraziti na hrvatske pristupne pregovore. Ono što je u ovom trenutku sigurno jest da Lisabonski ugovor neće stupiti na snagu 1. siječnja 2009. kao što je bilo predviđeno.

Janša izrazio žaljenje zbog rezultata referenduma u Irskoj

Slovenski premijer Janez Janša izrazio je žaljenje rezultatom irskog referenduma o Lisabonskom reformskom ugovoru, ali poštuje demokratski izraženu volju irskih birača, objavilo je slovensko predsjedništvo Europske unije na svojoj web-stranici.

"Danas smo doznali za ishod referenduma u Irskoj o Lisabonskom ugovoru. Slovensko predsjedništvo izražava duboko žaljenje zbog tog rezultata. Unatoč tome, poštujemo demokratsku volju irskih birača", izjavio je Janša.

Janša je rekao da će na sastanku predsjednika država i vlada članica Europske unije koji se održava sljedećeg tjedna moliti irskog predsjednika vlade da mu objasni zašto su Irci odbili Lisabonski ugovor.

"O tome ćemo razgovarati i naći načine kako dalje", izjavio je Janša koji kao predsjednik slovenske vlade do kraja ovog mjeseca vodi i Vijeće Europske unije.

Slovensko predsjedništvo EU-a ocijenilo je u izjavi da je Lisabonski ugovor koji je do sada ratificiralo dvije trećine država članica "nužan" kako bi integracija djelovala "na učinkovitiji, više demokratski i transparentniji način".

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ovih je dana, prije irskog referenduma, izjavio da se nada da će na njemu Lisabonski ugovor biti potvrđen, ali da se u slučaju da do toga ne dođe neće dogoditi ništa dramatično niti će EU doći u krizu jer je "odlično funkcionirala" i prema dosadašnjem Ugovoru iz Nice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene