Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije protivan ustavu'

Češki ustavni sud odobrio Lisabonski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki ustavni sud danas je na zasjedanju u Brnu odobrio Lisabonski ugovor ustvrdivši da on nije protivan češkom ustavu, čime je uklonjena i posljednja prepreka ratifikaciji tog reformskog ugovora Europske unije, objavile su novinske agencije.

'Ustavni sud je presudio da Lisabonski ugovor 'nije u suprotnosti' s ustavom zemlje', rekao je predsjednik suda Pavel Rychetsky, prenosi agencija dpa. Pravorijek ustavnog suda donesen je na zahtjev skupine od 17 euroskeptičnih senatora, koji su zatražili da se preispita usklađenost Lisabonskog ugovora s češkim ustavom. S pozitivnom odlukom ustavnog suda uklonjena je i zadnja prepreka za dovršetak ratifikacije Lisabonskog ugovora pošto su čelnici EU-a na svom summitu prošli tjedan postigli dogovor koji bi trebao osigurati nedostajući potpis češkog predsjednika Vaclava Klausa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odogoda ratifikacije Češki predsjednik želi izuzeće iz Lisabonskog ugovora Slika nije dostupna Brat blizanac opovrgava Kaczynski u nedjelju ipak neće potpisati Lisabonski ugovor?

Klaus je izrazio zadovoljstvo dogovorom čelnika EU-a o izuzeću Češke iz Povelje o osnovnim pravima EU-a i rekao da njegova zemlja nema drugih zahtjeva. Njegov potpis očekuje se brzo nakon odluke ustavnog suda. S tim bi potpisom napokon bili dovršeni gotovo desetgodišnji napori u EU na reformi institucija. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene