Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao kući

Iranski znanstvenik vratio se u Teheran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amiri Shahram, iranski nuklearni znanstvenik kojeg su po tvrdnjama Irana oteli američki agenti, dok Washington tvrdi da je on dobrovoljno boravio u SAD-u, doputovao je u Teheran.

Amirija su na aerodromu dočekali sin i supruga a u ime države viši dužnosnik ministarstva vanjskih poslova koji mu je zahvalio na 'otporu koji je pružio'. 'Amerikanci su htjeli da kažem kako sam svojevoljno pobjegao u SAD i da me iskoriste kako bi objavili lažne informacije o iranskom nuklearnom programu', rekao je Amiri novinarima. Amiri, istraživač teheranskog Sveučilišta Malek Ashtar, tajanstveno je nestao u lipnju 2009., dok je bio na hodočašću u Saudijskoj Arabiji, prema iranskim medijima. Iranska vlada optužila je SAD za umiješanost u Amirijev nestanak, rekavši da je istraživač otet silom kako bi odao podatke o nuklearnom programu Teherana.

Pročitajte i ovo Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini Slika nije dostupna Vraća se u Iran SAD iranskog znanstvenika ipak držao protiv volje?

>> SAD iranskog znanstvenika ipak držao protiv volje?

The Washington Post piše da je Amiri u ponedjeljak izašao iz taksija ispred iranske diplomatske misije u Washingtonu, koja je u sklopu pakistanskog veleposlanstva, i zatražio povratak kući. Amiri je rekao dužnosnicima da su ga oteli američki obavještajci i da je većinu protekle godine proveo u Tucsonu, u Arizoni, gdje je ispitivan o nuklearnim ambicijama Irana. Ubrzo nakon dolaska u misiju, Amiri je izjavio za iransku televiziju da je njegova 'otmica sramotan čin za Ameriku', dodajući kako je bio pod 'ogromnim psihičkim pritiskom i nadzorom naoružanih agenata u proteklih 14 mjeseci'. Američki dužnosnici osporavaju njegove tvrdnje, inzistirajući da je dobrovoljno prebjegao i pružio vrijedne informacije o iranskom nuklearnom programu.

CIA platila iranskom nuklearnom znanstveniku pet milijuna dolara

Američka Središnja obavještajna agencija CIA platila je pet milijuna dolara iranskom nuklearnom znanstveniku Shahramu Amiriju, kako bi pružio informacije o iranskom nuklearnom programu, izvijestio je u internetskom izdanju The Washington Post. Amiri se vratio u Iran uz herojski doček, nakon što je tvrdio da su ga oteli američki agenti, te da mu je ponuđeno 50 milijuna dolara da ostane u SAD-u. SAD je objavio da je Amiri bio dobrovoljni prebjeg koji se predomislio i zatražio da se vrati u Iran.

The Washington Post navodi da je Amiri radio za CIA-u dulje od godinu dana. List piše da mu je pet milijuna dolara isplaćeno iz tajnog programa namijenjenog poticanju znanstvenika i drugih s informacijama o iranskom nuklearnom programu da prebjegnu. Amiri je rekao da nije raspolagao povjerljivim informacijama. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene