Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran zatvorio teološke škole u znak prosvjeda zbog Papinih izjava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranske teološke škole zatvorile su vrata dok se nekoliko stotina polaznika okupilo u Qomu, vjerskom središtu Irana, radi prosvjeda protiv izjava pape Benedikta XVI. koje su izazvale val zgražanja u muslimanskom svijetu.

"Sve teološke škole zatvorene su kako bi pokazale zgražanje spram uvredljivih i protuislamskih izjava Pape", objavila je državna televizija.

Pročitajte i ovo Nika Shakarami mučan slučaj Procurili tajni dokumenti - Niku (16) ubili su policajci: Strpali su je u hladnjaču, seksualno zlostavljali i bacili na ulicu Iranski dronovi Ususret novim sankcijama Iran predstavio nove dronove-kamikaze: Slične onima koje Rusi koriste u Ukrajini

Između 300 i 400 polaznika teoloških škola okupilo se u školi
Feyzief, najvećoj vjerskoj školi grada Qoma, u znak prosvjeda protiv Papinih izjava, zahtijevajući da se ispriča.

S više desetaka tisuća studenata teologije, sveti grad Qom, smješten 120 km južno od Teherana, najveći je vjerski gad u zemlji gdje žive glavni šijitski uglednici. 

Cerić: 'Istup Pape ne doprinosi odvajanju vjere od nasilja' 

Poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa efendija Cerić pozvao je muslimane da se suzdrže od neprimjerenih reagiranja na istup pape Benedikta XVI.

U izjavi koju je prenijela tiskovna agencija Islamske zajednice BiH MINA, Cerić je istaknuo kako je muslimanima korisnije da umjesto prosvjeda Papino predavanje iskoriste kao poticaj ozbiljnom dijalogu o borbi protiv nasilja u svijetu.

"Premda Papino predavanje treba promatrati u cijelosti u smislu nakane da se vjera odvoji od nasilja, njegov izbor citata ne doprinosi toj namjeri", ocjena je pogalavara iz BiH povodom kontroverzi što ga je izazvao istup Svetoga oca 12. rujna.

Podsjetimo kako je Papa citirao bizantskog cara Manuela II koji je u XIV stoljeću napisao kako je sve što je prorok Muhammed donio bilo "zlo i neljudsko".

"Nema mudrosti u tome da se natječemo tko će kome više zla nanijeti. Mudro je i vjerski uzvišeno natjecati se tko će kome više dobra donijeti", kaže Mustafa Cerić.

Poglavar iz BiH izrazio je žaljenje što Benedikt XVI nije imao
priliku posjetiti njegovu zemlju kao što je to učinio Ivan Pavao II. jer bi se tako uvjerio da bosanskim muslimanima njihova vjera nije mogla biti oduzeta sabljom zbog toga što im "sabljom nije ni nametnuta".

Cerić je na kraju pozvao Svetog Oca da svakako dođe u BiH a posebice da posjeti Srebrenicu te tu "na licu mjesta ustanovi istinu o sablji i ljudskoj krvi".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene