Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Za čovječanstvo"

Upali u vijesti neprijateljske zemlje: "Nemamo drugog izbora"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hakeri koje podupire Iran prekinuli televizijski program Ujedinjenih Arapskih Emirata s vijestima napravljenima deepfake tehnologijom. Sdržaj je stigao i do publike u Velikoj Britaniji i Kanadi

Hakerska skupina Cotton Sandstorm prekinula je TV program u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi emitirali deepfake čitač vijesti koji je donosio izvješće o ratu u Gazi.

Operacija hakiranja koju je vodila Islamska revolucionarna garda, ključni ogranak iranskih oružanih snaga, poremetila je televizijske platforme emisijom pod nazivom "Za čovječanstvo" generiranom umjetnom inteligencijom, izviestio je Guardian.

Pročitajte i ovo Provjereno istražilo poziv na besplatan ''zdravstveni pregled'' - 3 Ne nasjedajte! Novinarka Provjerenog tajno se ubacila na ''zdravstveni pregled'' i raskrinkala prevarante: Pogledajte što pokušavaju podvaliti

Voditelj lažnih vijesti predstavio je neprovjerene slike i snimke za koje je tvrdio da prikazuju ranjene i ubijene Palestince u izraelskim vojnim operacijama u Gazi. Analitičari u Microsoftu rekli su da je hakerska skupina objavila videozapise na platformi za razmjenu poruka Telegram u kojima se vidi kako je provalila u tri internetska servisa i ometala TV kanale.

Prema Khaleej Timesu, novinskoj službi sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, stanovnici Dubaija koji su koristili HK1RBOXX set-top box prekinuti su s porukom koja glasi: "Nemamo drugog izbora nego hakirati kako bismo vam isporučili ovu poruku". Nakon toga su uslijedile potresne snimke uz broj ubijenih i ranjenih ljudi u Gazi.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Ugrožena sigurnost Na Dodika se sprema atentat? "Sve je spremno, imaju i oružje"

Microsoft je također citirao izvješća o prekidima u Kanadi i Ujedinjenom Kraljevstvu, a pogođeni kanali uključuju BBC, iako BBC nije bio izravno hakiran.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene