Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bitka za oslobođenje

Džihadisti zaustavili iračku ofenzivu na Tikrit: 'Mine su posijali po ulicama, zgradama, mostovima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ofenziva iračkih snaga s ciljem zauzimanja Tikrita koji je u rukama skupine Islamske države (IS) obustavljena je zbog mnoštva eksplozivnih naprava koje su džihadisti posijali u gradu koji je i dalje pod opsadom.

U operaciji početoj 2. ožujka uz sudjelovanje tisuća vojnika, redarstvenika, pripadnika paravojnih snaga, uglavnom šijita, pripadnika kurdskih snaga i sunitskih plemena, džihadisti su opkoljeni. No pokazalo se puno teže potisnuti ih iz grada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Učestale borbe Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima" Slika nije dostupna DEAKTIVIRANA ZAPOVJEDNIŠTVA Koalicija na čelu sa SAD-om objavila kraj vojnih akcija protiv tzv. Islamske države u Iraku

"Posvuda su posijali bombe, na ulicama i u zgradama, pod mostovima. Zbog toga su naše snage zaustavljene", rekao je u utorak za AFP Jawad al Etlebawi, glasnogovornik šijitske paravojske Asaib al Hak (Liga čestitih, na arapskom) koja aktivno sudjeluje u operaciji.

Očajnički poziv iz Iraka: 'Trebamo zračne udare od bilo koga tko nam može pomoći'

Ne odustaju od brutalnih snimki: IS objavio odrubljivanje glava

Po riječima časnika, IS je postavio mine u kućama i prokopao rovove u toj prijestolnici pokrajine Salahedina, 160 km od Bagdada.

"Bitka za oslobođenje Tikrita bit će teška", dodao je glasnogovornik. "Trebaju nam snage pripremljene za rat na urbanim područjima", rekao je. IS je zauzeo Tikrit u lipnju 2014.

Irački ministar unutarnjih poslova izjavio je da su borbe prekinute kako bi se "smanjili gubitci" i zaštitila infrastruktura. Iračka vojska je već triput pokušavala osvojiti taj grad u kojemu je rođen bivši diktator Saddam Hussein. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene