454403
454403
454403
454403
454403

Irak: Deseci naoružanih džihadista u Kirkuku nakon samoubilačkog napada

  • , 21.10.2016., 15:22
  • Autor:
  • komentara

Deseci džihadista Islamske države napali su u petak grad Kirkuk i sukobili se sa snagama sigurnosti u tom gradu na sjeveru Iraka u kojem su tijekom noći izveli nekoliko samoubilačkih napada.

 
 
 
 
Sukobi u Kirkuku (Foto: AFP)
Sukobi u Kirkuku (Foto: AFP)

Dok iračke snage sigurnosti i kurdski borci od ponedjeljka pokušavaju preuzeti od džihadista njihovo posljednje iračko uporište Mosul, IS je koordinirano napao iza linije fronte, u sektoru pod nadzorom kurdskih snaga.

Dopisnik novinske agencije France presse vidio je u Kirkuku devet muškaraca, "odjevenih poput Afganistanaca", noseći granate i puške, u ulici u četvrti Adan.

Svjedoci su čuli eksplozije i pucnjeve čitavo jutro dok su lokalne televizije prikazivale prizore urbane gerile u nekoliko četvrti.

"U trenutku jutarnje molitve vidio sam džihadiste kako ulaze u džamiju Al-Mohammadi", kazao je Haidar Abdel Husein, nastavnik koji živi u četvrti Tesaeen. Koristili su megafone za uzvikivanje "Alah Akbar", dodao je on.

U priopćenju u kojem preuzimaju odgovornost za niz samoubilačkih napada u području Kirkuka, propagandna agencija IS-a Amaq objavila je da "snage IS-a napadaju grad Kirkuk iz svih dijelova i kontroliraju gotovo polovicu grada".

Po iračkim dužnosnicima, ti su samoubilački napadi bili usmjereni u petak na nekoliko vladinih zgrada u Kirkuku, gdje je na snazi potpuni prekid vatre i gdje je ubijeno šet iračkih policajaca. Elektrana u izgradnji koja se nalazi u istoimenoj pokrajini također je napadnuta a najmanje 16 osoba je ubijeno.

U Kirkuku, multietničkom gradu gdje stanuje nekoliko vjerskih zajednica, a koji se nalazi na malo više od 150 kilometara jugoistočno od Mosula, propagandna agencija IS-a citirala je samoubilačke napade na sjedište pokrajinskog Vijeća i hotel u središtu grada.

Snage sigurnosti potvrdile su da su naoružani muškarci s eksplozivnim prslucima napali, usred noći, nekoliko vladinih zgrada.

"Snage sigurnosti uspjele su usmrtiti jednog od napadača dok su se druga trojica raznijela", rekao je časnik kurdskih obavještajnih službi. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se