Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iračani zauzeli 75% grada

Paklena borba protiv IS-a za Tikrit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iračke snage su ušle u Tikrit, grad koji je od prošle godine bio pod vlasti Islamske države.

Iračke snage u srijedu su ušle u Tikrit, prvi put otkako je u lipnju prošle godine taj grad zauzela skupina Islamska država (IS) koja u susjednoj Siriji pokušava zauzeti cestu što povezuje te dvije zemlje.

Pročitajte i ovo Borbeni zrakoplov Su-34 Snažan udarac za Ruse Ukrajinci uništili tri ruska zrakoplova: Gubitak težak 100 milijuna eura Slika nije dostupna Najveća iračka operacija Prvi veliki poraz Islamske države

Za Tikrit se i danas bori 23.000 iračkih vojnika te je u njihovim rukama kako kažu, 75 % grada, javlja BBC.

Otkrivena je i snimka na kojoj se vidi kako militanti Islamske države u borbi koriste biološko oružje.

Probijena obrana džihadista

Ofenziva koju su snage iračke vlade povele prije deset dana kako bi vratile kontrolu nad Tikritom, krenula je u novom smjeru kada je na sjeveru grada probijena obrana džihadista.

Vojska, policija i pripadnici Postrojba narodne mobilizacije, paravojne snage koju uglavnom čine šijitski borci, preuzeli su nadzor nad dobrim dijelom četvrti Kasidije, ali bi nastavak ofenzive mogao biti neizvjestan, upozorio je visoki vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Svi su zabrinuti: Može li njihovo uplitanje ojačati vjerske napetosti

"Ne borimo se s kopnenim snagama, nego imamo teren na kojemu su postavljene mine i snajperisti", dodao je, govoreći o običaju džihadista da na terenu koji napuštaju 'posiju' bombe i eksplozivne naprave.

U ovoj bitki iračkim vojnicima nije izravno pomagala protudžihadistička koalicija koju je ustanovila Amerika i koja od kolovoza izvodi zračne napade u Iraku, a od rujna u Siriji.

No iračkim vojnicima u pomoć je pritekao Iran koji podupire iračke šijitske milicije i kojima je dopremio topništvo, uvježbao ih i pružio im "određene informacije", rekao je najviši američki vojni dužnosnik, general Martin Dempsey.

Nešto južnije, stotinjak kilometara od Bagdada, džihadisti su izveli koordinirani napad na Ramadi, glavni grad pokrajine Al Anbar, koji su djelomično zauzeli prije više od godinu dana, puno prije njihova munjevitog uspjeha u lipnju 2014.

Sedam bombaša samoubojica aktivirali su autobombe diljem toga grada i pritom ubili barem deset osoba i tridesetak ranili, javila je policija. No usprkos tomu, IS ne napreduje u Ramadiju koji je podijeljen između džihadista i vladinih snaga.

Strateški važna pokrajina

Pokrajina Al Anbar je strateški važna za IS jer graniči sa Sirijom. U njoj uglavnom žive suniti koje iračka vlast, u kojoj prevladavaju šijiti, marginalizira nakon pada Sadama Huseina 2003.

IS je preko granice, u Siriji, u srijedu počeo veliku ofenzivu ne bi li zauzeo kurdski grad Ras al Ain, na sjeveru zemlje, uz granicu s Turskom, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Taj grad, u rukama glavne kurdske milicije u Siriji, YPG-a, tridesetak je kilometara udaljen od Tal Tamera koji džihadisti žele zauzeti kako bi uspostavili koridor koji bi pokrajinu Alep povezivao s iračkom granicom i s Mosulom.

Sjeveroistok Sirije je strateški važan za džihadiste jer im osigurava prolaz u Tursku, a ponajprije u Irak. IS je u lipnju proglasio "kalifat" koji obuhvaća dio Sirije i Iraka. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene