455402
455402
455402
455402
455402

OBRUČ OKO MOSULA SE STEŽE Koaliciju od grada dijele još dva sela

Iračke snage, uključujući elitne protuterorističke postrojbe, nastavile su u ponedjeljak ofenzivu na istočnoj bojišnici Mosula, navodi se u izjavi iračke vojske, a cilj je istočna obala Tigrisa koja razdvaja taj grad na sjeveru Iraka.

 
 
 
 
Iračke snage napreduju prema Mosulu (Foto: AFP)
Iračke snage napreduju prema Mosulu (Foto: AFP)

Viši zapovjednik elitnih protuterorističkih snaga (CTS) rekao je nedaleko od nedavno osvojenog grada Bartale da su samo dva sela preostala na cesti do Mosula.

"Cilj je zauzeti Bazvaju i Godžali, posljednja dva sela prije Mosula", rekao je vojni zapovjednik.

"Uspijemo li, bit ćemo samo nekoliko stotina metara od Mosula", kazao je.

Zapovjedništvo združenih operacija protiv IS-a izjavilo je da CTS i vojne snage "napreduju prema lijevoj obali grada Mosula iz triju smjerova".

Mosul presijeca na dva dijela rijeka Tigris. Iračani istočnom polovicom grada smatraju istočnu obalu, a zapadnom stranom zapadnu obalu Tigrisa.

Velika ofenziva preuzimanja Mosula, drugoga po veličini grada u Iraku i posljednjeg uporišta IS-a u toj zemlji, počela je prije dva tjedna.

U najveću vojnu operaciju zadnjih godina uključeni su deseci tisuća vojnika koji se uglavnom kreću na trima bojišnicama: sjevernoj, istočnoj i južnoj.

Tijekom vikenda novu bojišnicu otvorile su paravojne snage u kojoj prevladavaju šijitske milicije koje podupire Iran. Cilj im je presjeći linije opskrbe između Mosula i sirijske granice.

Svrha operacije iračkih snaga jest prekinuti opsadu Mosula te pokušati otvoriti sigurne koridore za više od milijun civila koji se nalaze u tom području. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se