455997
455997
455997
455997
455997

BITKA ZA MOSUL: Žestoki otpor džihadista, irački vojnici se povlače

  • , 04.11.2016., 20:06
  • Autor:
  • komentara

Iračke elitne postrojbe ušle su u petak prvi put u ulice jedne četvrti na istoku Mosula ali ih je "silovit otpor" pripadnika Islamske države (IS) prisilio na djelomično povlačenje.

 
 
 
 
Iračka oklopna vozila na ulazu u Al-Karamu (Foto: AFP)
Iračka oklopna vozila na ulazu u Al-Karamu (Foto: AFP)

Vojni dužnosnik izjavio je novinarki France pressea uz rub grada da su elitne protuterorističke snage ušle u Al-Karamu s oklopnim vozilima i buldožerima pod neprekidnom vatrom džihadista koji su postavili prepreke i bombe na ulice.

No, neka oklopna vozila povukla su se nakon nekoliko sati. "Nismo očekivali takav otpor, džihadisti su blokirali sve ceste", rekao je neimenovani časnik elitnih snaga.

"Džihadisti su jako brojni. Bilo je bolje da se povučemo i razradimo novi plan", kazao je, dok vojni dužnosnici razmatraju novi proboj u Mosul.

Pokušaj ulaska u Mosul, prvi od početka ofenzive za zauzimanje drugog najvećeg iračkog grada 17. listopada, ostvario je "mosulski odred" elitnih postrojbi, posljednjih iračkih snaga koje su napustile grad u lipnju 2014. u kratkoj ofenzivi džihadista.

Prve snage koje su ušle u Mosul odmah su naišle na "silovit otpor" IS-a, kazao je Muntadhar Salem, zapovjednik elitnih postrojbi.

Mosul je u rukama IS-a od lipnja 2014. i glavni je grad njihova samoproglašenog kalifata na golemim predjelima Iraka i Sirije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se