Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intimna ispovijest

Generalni direktor Radiotelevizije Srbije: 'Objavite ovo kada umrem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavljen je intervju s nedavno preminulim generalnim direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem vođen još prije dvije godine, a za kojeg je sam Tijanić tražio da bude pušten tek nakon njegove smrti.

Aleksandar Tijanić (63) bio je jedan od najpoznatijih srbijanskih novinara i medijskih djelatnika. Iznenada je umro u ponedjeljak, a smrt ga je zatekla na mjestu generalnog direktora Radiotelevizije Srbije (RTS).

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

Dugi niz godina surađivao je s medijima diljem bivše Jugoslavije, no novinarsku je karijeru započeo u beogradskom NIN-u, gdje je jedno vrijeme bio i urednik.

>> Umro kontroverzni direktor RTS-a, pronađen u nesvijesti ispred zgrade

Taj je tjednik u svom najnovijem izdanju objavio intervju s Tijanićem vođen prije dvije godine, za kojega je sam Tijanić tražio da bude objavljen tek nakon što umre.

Riječ je o vrlo intimnom razgovoru čije su dijelove danas prenijeli drugi mediji u susjednoj državi. B92 tako izdvaja dio u kojemu Tijanić kaže da ne bi volio da ga u novinarstvu uopće pamte.

'Ne bih volio da me srpsko novinarstvo uopće pamti. Volio bih ostaviti dvije ili tri knjige mojih tekstova i da samo studenti novinarstva, kada požele vidjeti kakav je luđak bio Tijanić, uzmu te knjige i pročitaju nekoliko tekstova. Ne osjećam se ugodno ni uz jednu vrstu komplimenata, čak ni kada Dobrica Ćosić kaže kako misli da Srbija nije imala većeg novinara od mene. Nije mi ugodno ni kada pogledam tko je sve o meni govorio pozitivno, od Teofila Pančića i mnogih ljudi, a sada su s 'druge strane'', rekao je Tijanić u intervjuu NIN-u.

Kazao je i da nikada nije dobio nijednu novinarsku nagradu i da ih ne prima, kao i da 'nema hrabrosti biti kukavica'. 'Ku**im se da ljudi ne bi vidjeli moj strah. I da me zbog tog kukavičluka ne prezru. Zato se pravim hrabar u situacijama koje su luđačke', rekao je.

Naveo je da nikada nije ni sanjao da će biti 'neki novinar, a kamoli direktor ili glavni urednik'.

'Htio sam samo pisati i od toga moći živjeti', rekao je Tijanić, dodavši da nije volio školu, ali da je 'čitao manijački'. 'I danas volim čitati, najviše Umberta Eca', kazao je.

Govoreći o svojoj moći, naveo je da je zbog popisa neprijatelja (tko je tko u Srbiji od najmoćnijih ljudi) morao biti kao zvonar crkve Notre Dame - ružan, grbav i nikakav, ali da zvoni jako i daleko.

O novinarstvu je rekao i da je to profesija koju duboko prezire (kao i sebe), jer je to sloj robova, a o svojim je tekstovima rekao da od tisuća koliko ih je napisao može izdvojiti samo desetak.

Tijanić je govorio i o svom porijeklu, rekavši da mu se često u snu javlja Podujevo, a da danas nema nikoga na Kosovu i da ga 'čekaju samo Dečani'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene