Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Je suIS IS'

Internetski 'kalifat' prijeti Obami i njegovoj obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hakeri koji sebe zovu "Cyber kalifat" preuzeli su u utorak kontrolu nad profilom magazina Newsweek na Twitteru i uputili prijetnje američkom predsjedniku Baracku Obami i njegovoj obitelji.

Hakeri su na profilu Newsweeka na Twitteru napisali riječi "Je suIS IS", čime se s jedne strane aludira na islamističku skupinu Islamsku državu, a s druge na slogan "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie) nakon smrtonosnih napada na uredništvo francuskog satiričkog tjednika Charlie Hebdo. Islamska država je zauzela velika područja Iraka i Sirije i proglasila se "kalifatom".

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriven je Zatvorenik planirao ubiti sutkinju: "Postavit ću ručnu bombu u cvjetni aranžman na grob njezine majke" Dmitrij Medvedev Poslao jezivu poruku Medvedev zaprijetio nuklearnim ratom i obznanio koji bi gradovi bili na udaru: "Ako se to dogodi..."

Skupina "Cyber kalifat", koja je preuzela odgovornost i za hakerski napad na profile Pentagona na društvenim mrežama prošlog mjeseca, na Twitteru je napisala "#CyberCaliphate krvavo Valentinovo #MichelleOBama! Gledamo te, tvoje kćeri i tvoga muža!"

Američka savezna policija FBI istražuje slučaj, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. Ni on ni FBI nisu dalje komentirali prijetnju predsjedničkoj obitelji.

Otkriven plan IS-a za širenje Kalifata: Uključuje i Putina!

Na profilu na Twitteru se vidjela glava omotana crno-bijelim šalom uz natpis "CyberCaliphate". Newsweek je u roku od 14 minuta uklonio natpis "CyberCaliphate" i odgovarajuće poruke i ponovno preuzeo kontrolu nad svojim profilom, rekli su predstavnici magazina.

Hakeri su objavili i poruku namijenjenu SAD-u u kontekstu njezinih akcija u muslimanskom svijetu. "Dok SAD i njegovi sateliti ubijaju našu braću u Siriji, Iraku i Afganistanu, mi razaramo vaš nacionalni sustav internetske sigurnosti iznutra", glasi poruka.

Skupina je preuzela odgovornost i za napade prošlog mjeseca na račune na YouToubeu i Twitteru Središnjeg zapovjedništva, koje nadzire američke vojne operacije na Bliskom istoku.

U utorak je koordinatorica američkog predsjednika za borbu protiv terorizma Lisa Monaco najavila osnivanje nove agencije za promatranje i analizu prijetnji na internetu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene