Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže dokaze o zabranjenim aktivnostima

Inspektori UN-a 'pritisnut' će Iran oko posjeta postrojenjima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovi inspektori izvršit će ovoga tjedna pritisak na Iran kako bi dobili 'zeleno' svjetlo za pristup ključnom vojnom postrojenju, iako bi navodno 'čišćenje' toga mjesta moglo otežati pronalaženje dokaza o zabranjenim aktivnostima na proizvodnji nuklearne bombe.

Razgovori u Teheranu najavljeni za četvrtak mogli bi dati odgovore na pitanje je li Teheran spremniji razgovarati o zabrinutosti međunarodne zajednice zbog njegova sumnjivog nuklearnog programu nakon prošlomjesečnog reizbora američkog predsjednika Baracka Obame.

Ulog je velik: Izrael, za koji se vjeruje da je jedina bliskoistočna nuklearna sila, zaprijetio je vojnom akcijom ako diplomacija ne uspije. Iran, pak, upozorava da će na napad snažno uzvratiti.

No, zapadni diplomati nisu optimistični oko mogućeg zaokreta u razgovorima u iranskom glavnom gradu, nakon što ni na nizu ovogodišnjih sastanaka predstavnika Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nije ostvaren nikakav napredak. Ta agencija sa sjedištem u Beču želi da Iran njezinim inspektorima omogući pristup nuklearnim postrojenjima zbog sumnji u moguće vojne dimenzije nuklearnog programa.

Pročitajte i ovo Opća skupština UN-a glasa o priznanju Palestine 25 država suzdržano Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo: Pogledajte kako je glasala Hrvatska Prosvjed Izraelaca ispred zgrade UNRWA-e u Jeruzalemu Nakon niza prosvjeda U Jeruzalemu zapaljena zgrada UN-ove agencije: "Životi osoblja UN-a došli su u ozbiljnu opasnost"

>> Iran i dalje prkosi Zapadu, najavio intenzivnije obogaćivanje urana

Iran, koji odbacuje optužbe da pokušava razviti sredstva i tehnologije potrebne za izradu nuklearne bombe, kaže kako, prije omogućavanja pristupa, želi postići okvirni sporazum s IAEA-om o tome na koji način će se provoditi inspekcije. "Imam osjećaj da Iran ne želi dogovor, nego pustiti da stvar prođe", rekao je jedan zapadni diplomat.

Iako povezani, ti razgovori IAEA-e s Iranom odvojeni su od nastojanja šest svjetskih sila da se postigne rješenje dugogodišnjeg nuklearnog spora s Iranom prije nego se on pretvori u novi rat koji bi izazvao gospodarski šok u svijetu.

Razgovori između Irana, jednog od najvećih izvoznika nafte i SAD-a, Kine, Rusije, Francuske, Njemačke i Velike Britanije blokirani su od sastanka u lipnju koji je završio neuspjehom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene