Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast broja centrifuga

Iran i dalje prkosi Zapadu, najavio intenzivnije obogaćivanje urana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef iranske agencije za nuklearnu energiju najavljuje porast broja centrifuga za obogaćivanje urana, ali zasad ne otkriva na koju se razinu čistoće urana intenziviranje obogaćivanja odnosi.

Iran će nastaviti "intenzivno" obogaćivati uran, a broj centrifuga za obogaćivanje koje posjeduje značajno će porasti ove godine, objavila je u srijedu iranska državna televizija IRIB na svojoj internetskoj stranici, citirajući izjavu voditelja Iranske organizacije za atomsku energiju Fereydouna Abbasi-Davanija.

"Unatoč sankcijama, mi ćemo ove godine ostvariti velik porast broja strojeva za centrifugu i intenzivno ćemo nastaviti obogaćivanje (urana)", rekao je Abbasi-Davani, kako ga je prenio IRIB. Iranska godina traje do sredine ožujka.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat

>> Iran niječe da je isporučio rakete Fajr 5 Palestincima

Abbasi-Davani nije, međutim, rekao ono što najviše brine Zapad, a to je hoće li se najavljeni rad odnositi na obogaćivanje urana na razinu čistoće od 20 posto, ili samo na obogaćivanje na nižoj razini od 3,5 posto, koje je dovoljno kao gorivo za nuklearna postrojenja.

Ta izjava Abbasi-Davanija potvrda je činjenice da Teheran i dalje prkosi zahtjevima međunarodne zajednice da prekine postupak obogaćivanja urana na razini iznad 20 posto fisijske čistoće, zatvori nuklearno postrojenje Fordow i riješi se dosad stvorenih zaliha.

No, Abbasi-Davani je napomenuo i da će Iran nastaviti i možda povećati proizvodnju reaktorskog goriva koristeći 20-postotni obogaćeni uran, što bi moglo ublažiti zabrinutost da bi sve veća količina visokoprerađenog materijala mogla biti iskorištena za izradu nuklearnog oružja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene