Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarna vojna vježba

Iznenadili američkog ministra obrane: Zubima otkidali glave zmijama i pili im krv

Vojna vježba indonezijskih komandosa (Foto: AFP)
Vojna vježba indonezijskih komandosa (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Indonežani šokirali Jima Mattisa - u bizarnoj vojnoj vježbi zubima otkidali glave zmijama i pili im krv (Foto: AFP) Indonežani šokirali Jima Mattisa - u bizarnoj vojnoj vježbi zubima otkidali glave zmijama i pili im krv (Foto: AFP) Foto: Afp Vojna vježba indonezijskih komandosa (Foto: AFP) Vojna vježba indonezijskih komandosa (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Vojna vježba indonezijskih komandosa (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Američki ministar obrane Jim Mattis svjedočio je bizarnom i brutalnom prikazu vojnih i borilačkih vještina indonezijskih komandosa.

Na takvo što nisu bili spremni ni novinari u pratnji američkog ministra obrane Jima Mattisa. Svi su očekivali standardnu vježbu spašavanja talaca i bili su potpuno nepripremljeni na ono što je uslijedilo - odsijecanje glava zmijama, pijenje zmijske krvi, hodanje po vatri, helikopterske vježbe i protuterorističke simulacije u koje su bili uključeni i psi istrenirani za napad. 

Pročitajte i ovo Vježba ŠTIT 24 Trening za upravljanje u kriznim situacijama: Održana vježba policije i američkog veleposlanstva Džakarta Velika promjena Džakarta više neće biti glavni grad Indonezije: Gradi se novi grad, poznato i njegovo ime i gdje će se nalaziti

Elitna indonezijska protuteroristička postrojba Kopassus zapanjila je Mattisa neobičnim prikazom vojnog znanja u vojnom stožeru u Jakarti.

Uz zvuke bubnjeva komandosi su predstavili borilačke vještine - čelima, šakama i nogama uništavali su zapaljene objekte od drva i cigle. Potom su uzeli kratku pauzu i podijelili svježu zmijsku krv u znak bratstva. Vreće sa zmijama su ispražnjene jedva nekoliko koraka od Mattisa prije nego što su im komandosi počeli odsijecati glave. Jedan je vojnik čak zubima rastrgao živu zmiju

"Zmije! Jeste li vidjeli kako ih umore i potom zgrabe? Zbog načina na koji su ih vitlali oukolo zmije se brzo umore", rekao je Mattis novinarima, prenosi Reuters.

Američki ministar obrane otišao je 2013. u mirovinu nakon dugogodišnje aktivne službe u marincima. Novinari su mu nadjenuli nadimak Mad Dog (Ludi Pas) tijekom angažmana u Iraku. 

"Možete samo zamisliti koliko je svaki pojedinac ovdje morao trenirati da bi to mogao napraviti", rekao je kasnije novinarima Mattis. "Kada gledate ove vojnike, svaki pojedinac savršeno čini nevjerojatno puno stvari, zamislite što sve tek mogu učiniti zajedno." 

U nastavku vojne vježbe jedan se komandos valjao po razbijenom staklu s povezom preko očiju dok je njegov kolega pucao u balon, koji je pak treći komandos, s povezom preko očiju, držao između nogu. Još jedan komandos s povezom preko očiju "skratio" je krastavac koji je njegov kolega držao u ustima a da nije "asistentu" nanio niti jednu ogrebotinu. Uslijedila je helikopterska vježba - vojnici su iskakakali iz helikoptera sa svojim psima dok je u pozadini svirala tema iz filma "Nemoguća misija". Kasnije je jedan od pasa skočio kroz prozor automobila kako bi uhvatio teroriste.

"Čak su i psi koji su izašli iz tog helikoptera znali što učiniti kada se suoče s teroristima", rekao je vidno impresionirani Mattis. 

Američki ministar obrane doputovao je u Indoneziju kako bi popravio odnose s indonezijskim vojnim snagama. Naime, SAD ima zakon "Leahy vetting" (Leahyova provjera) kojim se zabranjuje treniranje i održavanje vojnih vježbi s vojskama u kojima se krše ljudska prava - uključujući silovanja, mučenja i ubojstva. A Indonezija je tijekom vladavine diktatora Hajjija Suharta 90-ih godina prošlog stoljeća, upravo zbog raznih kršenja ljudskih prava, dobila takvu zabranu.

"Jedna je od sankcija da naši vojnici ne mogu ići u SAD i ne mogu održati zajedničku vježbu. Američki ministar obrane to će ponovno razmotriti", rekao je indonezijski ministar obrane Ryamizard Ryacudu nakon razgovora s Mattisom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene