Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeđao proroka Muhameda

Indijski muslimani traže zabranu ulaska Rushdieja u zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimanski vođe u Indiji zatražili su od vlasti da piscu Salmanu Rushdieju zabrane ulazak u zemlju gdje bi trebao nazočiti književnoj manifestaciji, obnavljajući višedesetljetni spor oko djela tog dobitnika Bookerove nagrade.

Rushdiejev roman iz 1988. 'Sotonski stihovi' mnogi su muslimani ocijenili svetogrdnim i pozivali su na njegovo ubojstvo, natjeravši pisca da se skriva dugi niz godina. Nakon toga boravio je u Indiji, ali su njegova djela ondje ipak zabranjena.

'Indija je zemlja gdje se poštuju osjećaji svake zajednice i kaste i zato se takvim ljudima ne treba dopustiti ulazak u zemlju' rekao je za agenciju Reuters istaknuti muslimanski vođa Maulana Khalid Rashid Farangi Mahali.

Njegovi su komentari slični komentarima drugih muslimanskih čelnika koji tvrde da je Rushdie vrijeđanjem proroka Muhameda uvrijedio desetke milijuna muslimanskih vjernika.

Pisac je, reagirajući na zahtjeve da mu se zabrani ulazak u Indiju, na Twitteru napisao: 'Samo da se zna, viza mi ne treba'.

Rushdie je rođen u Indiji, a Bookerovu nagradu dobio je 1981. za roman 'Djeca ponoći'.

U Indiji živi 1,2 milijarde ljudi, a muslimana je 13 posto.

Rushdie bi trebao nazočiti najvećem azijskom književnom festivalu u Jaipuru koji se održava od 20. do 24. siječnja. (Hina)

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene