Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikad se ne zna

Indijska policija osigurala se za slučaj da se vratimo u 19. stoljeće

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U današnje doba interneta i masovne komunikacije policija istočne indijske savezne države Odishe čuva jato golubova za slučaj prekida komunikacijskih veza kod katastrofa.

Policijske postaje u Indiji koristile su golubove još u doba britanske kolonijalne vlasti. Danas državna služba za golubove pismonoše zapošljava više od 100 ptica.

"Zadržali smo golubove zbog vrijednosti njihove ostavštine i da ih sačuvamo za buduće generacije", rekao je Satish Kumar Gajbhiye, inspektor iz okruga Cuttack.

Pročitajte i ovo Uhićen Uroš B. - 2 i dalje širi nasilje Ubojica iz Mladenovca izazvao kaos u pritvoru: Cimer završio s masnicom na oku

Policija tvrdi kako su golubovi, koji lete brzinom do 55 kilometara na sat na udaljenosti do 800 kilometara, najmanje dva puta u posljednjih 40 godina spasili situaciju.

Igrali su ključnu ulogu 1999. nakon što je oluja prekinula komunikacijske linije, kao i 1982. tijekom razornih poplava u dijelovima te savezne države. Golubovi u pravilu nose poruke napisane na laganom papiru od luka, stavljene u kapsulu i zavezane za nogu.

Pročitajte i ovo Potraga za podmornicom - 1 Mjehurić nade Dramatična potraga za podmornicom: Čuli se zvukovi lupanja, zbog njih je proširena potraga

Studije pokazuju da golubovi mogu detektirati magnetska polja i odrediti lokaciju s udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara, rekao je povjesničar Anil Dhir, koji surađuje s policijom.

"Čak i u neizglednom scenariju prekida svih komunikacija golubovi nikad neće razočarati", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene