Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši izgledi

Mračne prognoze u Njemačkoj za sektor koji muči i Hrvatsku: Nekima je ugrožen i opstanak

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Situacija u njemačkoj stanogradnji u studenome se pogoršala jer se sve više kompanija suočava s nedostatkom narudžbi, pokazalo je istraživanje njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

U studenom se 49,1 posto kompanija požalilo na manjak narudžbi, što je povećanje u odnosu na njih 48,7 posto u prethodnom mjesecu. Time se njihov udio povećava već osmi mjesec zaredom.

Brojne tvrtke suočavaju se s otkazivanjem narudžbi, na što se u studenome požalilo njih 21,5 posto, približno isti postotak kao i u listopadu, kada ih je bilo 22,2 posto.

Tvrtke koje se bave stanogradnjom naveliko gube kupce u uvjetima visokih troškova gradnje i trenutačne visine kamatnih stopa. "Mnogi se projekti jednostavno više ne isplate pod ovim uvjetima i moraju se odgoditi ili otkazati", kaže Klaus Wohlrabe, voditelj istraživanja u Ifo institutu.

Nove su narudžbe tako slabe da je nekim kompanijama ugrožen opstanak. Na financijske teškoće požalilo se njih 11,1 posto, što je za 1,2 postotna boda više nego u listopadu, pokazalo je istraživanje.

Poslovno ozračje u studenome dodatno je pogoršano, što se očituje u padu odgovarajućeg indeksa na -54,6 bodova, najnižu razinu od početka istraživanja 1991. godine.

Pročitajte i ovo Karlovac Stambeno pitanje Potreba, a ne luksuz: Ne mora država svakome dodijeliti stan ili kuću, ali jednu obavezu ipak ima

Pročitajte i ovo Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal"

Raspoloženje među anketiranim tvrtkama ostaje loše, ocijenio je Wohlrabe i dodao da trenutačno na vidiku nema poboljšanja.

Najnovija izvješća o njemačkoj proračunskoj krizi vjerojatno nisu imala znatan utjecaj na rezultate istraživanja jer je većina odgovora zaprimljena u prvoj polovini studenog, kazali su u institutu. To također znači da još nije jasno kako će na raspoloženje utjecati stečaj austrijskog nekretninskog diva Signa Holdinga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene