Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog zahtjeva obrane

ICTY: Odgođeno suđenje Florence Hartmann

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšoj glasnogovornici Tužiteljstva Haaškog suda Florence Hartmann, optuženoj za nepoštovanje suda, odgođeno je do daljnjeg, objavljeno je iz tog suda.

Postupak protiv Hartmann trebao se održati u četvrtak i petak, ali je odgođen do daljnjeg zbog zahtjeva obrane za izuzećem dvojice članova sudskog vijeća i sudskog savjetnika u tom slučaju. 'Budući da je zahtjev podnesen samo dva dana prije zakazanog početka suđenja 5. veljače, nije izvedivo da on bude u potpunosti riješen prije tog datuma', stoji u odluci koju je potpisao predsjedavajući sudskog vijeća Carmel Agius čije izuzeće, uz suca Alphonsea Orieja i sudskog savjetnika, zahtijeva obrana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KZbog objave tajnih podatak Hartmann osuđena zbog nepoštivanja suda u Haagu Slika nije dostupna Zbog nepoštivanja suda Tužitelj zatražio novčanu kaznu za Florence Hartmann

Obrana bivše glasnogovornice Haaškog tužiteljstva najavila je na statusnoj konferenciji u Haagu da će zatražiti izuzeće sudaca zbog navodne pristranosti te je ponovno pozvala na odgodu suđenja. Njezin branitelj Karim Khan najavljeni je zahtjev objasnio time što je tijekom priprema za suđenje bilo kontakata sudskih savjetnika koji rade za suce članove vijeća i tužitelja koji vodi predmet protiv Hartmann.

Obrana je na statusnoj konferenciji sugerirala da iza optužnice protiv Hartmann stoji osoba zaposlena na Haaškom sudu protiv koje je bivša glasnogovornica svojedobno podnijela prijavu. Braniteljski tim pozvao je vijeće da ne počinje suđenje dok se te okolnosti ne rasvijetle, kako ne bi ispalo da se čitav postupak vodi zbog osobnih neraščišćenih računa. 

Odbila se očitovati o krivnji

Hartmann se tereti za nepoštovanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu 'Milošević'. Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi 'Mir i kazna' i u članku 'Prikriveni ključni dokazi o genocidu' koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.

Hartmann se pred Haaškim sudom nije željela očitovati o krivnji pa je u sudski zapisnik uz njezino ime uvedeno da se ne osjeća krivom. Haaški je sud 1. veljače 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno Sudsko vijeće Haaškog suda optužilo ju je 27. kolovoza prošle godine.

Pravila Haaškog suda za nepoštovanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura. Tajništvo suda utvrdilo je u međuvremenu da imovinsko stanje bivše dužnosnice Haaškog tužiteljstva ne omogućuje da sama plati svoju obranu te će sud podmiriti te troškove. Odluka o novom datumu početka suđenja Florence Hartmann bit će objavljena u dogledno vrijeme, kaže se u današnjoj odluci ICTY-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene