Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički motivirane optužnice

I Srebreničke majke traže istragu Carle del Ponte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga 'Majke Srebrenice i Žepe' pridružile su se zahtjevima za podnošenje tužbe protiv bivše glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carle del Ponte

Majke Srebrenice Carlu del Ponte drže odgovornom zbog toga što je navodno neke od optužnica za ratne zločine podigla iz političkih razloga.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik 2. svibnja Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga" Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

>> Traže istragu o radu Del Ponte: 'Nanijela je štetu našem ugledu!'

Kako u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", predstavnice ove udruge Hajra Ćatić i Hatidža Mehmedović poslale su pismo Luki Mišetiću koji je pred ICTY-em zastupa generala Antu Gotovinu kao i odvjetnicima Ramusha Haradinaja koji su najavili pokretanje postupka protiv Del Ponte. Od njih traže da im pomognu u kaznenom progonu Del Ponte.

"Tražimo da se pokrene odgovornost zbog podizanja optužnica protiv Nasera Orića, Sefera Halilovića, Rasima Delića", stoji u pismu odvjetnicima uz podsjećanje kako su Orić i Halilović pred sudom oslobođeni svake odgovornosti, dok je Delić umro u vrijeme dok se borio dokazati svoju nevinost.

Uz podsjećanje kako su od vlasti BiH godinama bezuspješno već tražili da u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pokrenu pitanje odgovornosti bivše glavne tužiteljice, članice udruge srebreničkih majki su istaknule kako je posebno važno utvrditi njenu odgovornost zbog činjenice da je zaštitila dokumente Vrhovnog vijeća obrane bivše SRJ odnosno Srbije, uključujući i osobne dosjee Ratka Mladića i drugih generala iz sastava Vojske Jugoslavije (VJ) koji su i počinili brojne zločine u BiH.

Sramnom i ponižavajućom smatraju i odluku Del Ponte da dopusti uništavanje dijela dokumenata i predmeta koji su pripadali srebreničkim žrtvama i koji su poslužili kao dokazi na suđenjima u Den Haagu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene