Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ekstremno je komplicirano'

I Kina se uključila u ukrajinsku krizu: Što su poručili Merkel i Obami?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u Ukrajini je ekstremno komplicirana i najbitnije je da sve strane ostanu mirne i suzdrže se naglih poteza kako bi se izbjegla eskalacija tenzija, rekao je Xi Obami.

Kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom razgovorima sa američkim predsjednikom Barackom Obamom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel zatražio je da se pronađe političko rješenje za krizu u Ukrajini te od svih 'sukobljenih' strana traži da smire situaciju.

Pročitajte i ovo Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena Vladimir Putin Ukrajina odbacila optužbe Putin u teror umiješao Ukrajinu: "Napadači su bježali prema granici, čekao ih je prolaz"

'Situacija u Ukrajini je ekstremno komplicirana i najbitnije je da sve strane ostanu mirne i suzdrže se naglih poteza kako bi se izbjegla eskalacija tenzija', rekao je Xi Obami, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, piše Guardian.

Sitacija je izrazito osjetljiva

'Rješenje krize mora se tražiti političkim i diplomatskim putem', dodao je Xi. Kineski predsjednik kazao je Merkel da je 'izrazito osjetljiva' i treba oprezno 'vagati' poteze. Merkel je u nedjelju poručila ruskom predsjedniku Putinu da je referendum o odcjepljenju Kirma, koji Moskva podržava, protuzakonit i protuustavan.

'Kancelarka je objasnila situaciju u Ukrajini i istaknula napore kako bi se došlo do političkog rješenje sukoba', napisao je u priopćenju glasnogovornik njemačke vlade, Steffen Seibert te dodao kako se kineski predsjednik složio da rješenje treba tražiti kroz dijalog.

Užarena telefonska linija: Svi zabrinuti!

'Nećemo se odreći niti centimetra teritorija'

U nedjelju je Vladimir Putin u telefonskim razgovorima njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i britanskim premijerom Davidu Cameronu rekao da je referendum na Krimu u skladu sa međunarodnim pravom. 'Putin je naglasio da koraci koje je poduzela legitimna vlada na Krimu su temeljeni na međunarodnom pravu te da se njima brane legitimni interesi stanovnika Krima', stajalo je u priopćenju.

Premijer Ukrajine Arsenij Jatsenjuk poručio da se neće odreći niti centimetra ukrajinskog teritorija. 'Ovo je naša zemlja', poručio je okupljenim građanima na slavlju 200. godišnjice rođenja pjesnika Tarasa Ševčenka. 'Naši očevi i djedovi su prolijevali svoju krv za ovu državu. I nećemo predati niti centimetra ove države. Rusija i njezin predsjednik ovo moraju znati', zaključio je Jatsenjuk.

Janukovič bi se u utorak trebao ponovno obratiti javnosti iz Rusije

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič trebao bi se u utorak ponovno obratiti javnosti u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, rekao je dobro obaviješteni izvor, a prenose ruske agencije.

'Mjesto i vrijeme bit će priopćeni naknadno', rekao je taj izvor, bez drugih pojedinosti.

Janukovič, koji je pobjegao u Rusiju, već je govorio u Rostovu na Donu 28. veljače, što je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti nakon što je smijenjen, kada je kazao da se i dalje smatra legitimnim šefom ukrajinske države. 'Nitko me nije smijenio. Bio sam prisiljen napustiti Ukrajinu zbog izravne prijetnje mom životu i prijetnji mojim bližnjima', rekao je tada na konferenciji za novinare.

Neki ruski mediji javili su da je Janukovič imao srčani udar te da je navodno hospitaliziran u Moskvi. Te glasine nisu nikad potvrđene. (Agencija VLM/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene